
Yozgat’ta Gezilecek Yerler ve Tavsiyeler
Tarihi 5000 yıl önceye dayanan ve Osmanlılar döneminde Bozok olarak anılan Yozgat Orta Kızılırmak bölümünde yer alıyor. Frig, Kimmer, Lidya, Hitit, Galatya, Sasani, Bizans, Kapadokya Krallığı ve Osmanlı şehre egemen olan devletler arasında bulunuyor.
Antik dönemlerden beri cazibe merkezi olarak kullanılan şehirde oldukça fazla kültürel değer bulunuyor. Bu değerlerin yakından görülmesi Yozgat gezisiyle mümkün oluyor.
Yozgat’ta gezilecek yerler;
- Çapanoğlu Camii
- Yozgat Çamlığı Milli Parkı
- Gedikhasanlı Şakir Efendi Türbesi
- Kazankaya Kanyonu
- Alişar Höyüğü
- Tavium Antik Kenti
- Sarıkaya Roma Hamamı
- Behramşah Kalesi
- Yozgat Müzesi
- Cehirlik Yaylası
- Kerkenes Harabeleri
Yozgat’ta 14 ilçe bulunuyor ve bu ilçelerin de kendine özel gezilecek yerleri bulunuyor. İlçelerdeki tarihi, doğal ve turistik yerleri görmek isteyen kişilerin gezi 2-3 ayırması gerekiyor.
Yozgat’ta Ne Yenir?
Rotasını Yozgat’a çeviren kişilerin damaklarını tatlandıracak lezzetler Yozgat mutfağında yer alıyor. Bu mutfağın en önemli ürünleri çorbalar, pilavlar, hamur işleri, kebaplar ve sütlü tatlılar oluyor.
Yozgat’ta yenebilecek tatlar;
Parmak çöreği | Düğürcük çorbası |
Arabaşı çorbası | Tandır kebabı |
Çiğdem pilavı | Altüst böreği |
Çapçup mantı | Testi kebabı |
İncir uyutması | Bazlama |
Bunların dışında sini tatlısı, yumurta tatlısı ve haside tatlısı Yozgat’ta yenebilecek tatlıları oluşturuyor. Bunun dışında hoşaf ve reçel gibi meyvelerden hazırlanan ürünler de sofralarda yer alıyor.
Yozgat’tan Ne Alınır?
Yeni bir şehre giden insanlar o şehrin simgesi olan ürünleri anı olarak alıp dönmek istiyor. Bunun için de şehirde uygun alışveriş yerlerinin arayışına giriyor. Yozgat bu ihtiyacı duyan kişilerin satın alınabilecek çeşitli ürünleri barındırıyor. Bu ürünler sayesinde ziyaretçiler yanlarında Yozgat’tan bir hatıra ile şehirden ayrılabiliyor.
Yozgat’tan alınabilecekler;
- Dantel işlemeler
- Mermer biblolar
- Havlu kenarları
- Dokuma kilimler
- Ahşap aynalar
- Dokuma halılar
Bu ürünleri eşe, dosta ve akrabaya da hediye olarak alınması mümkün oluyor. Özellikle şehrin bereketli topraklarında yetiştirilen kavurga, bulgur ve tahıl ürünleri büyük ilgi görüyor. Ayrıca el yapımı parmak çörekler satın alınabiliyor.
Yozgat’ın Neresinde Kalınır?
Yozgat’ta turistleri ağırlamak için açılmış konaklama yerleri bulunuyor. Bunlar butik oteller, lüks oteller, pansiyonlar ve apartlar oluyor. Ayrıca Yozgat’ta bulunan tarihi konakların da konaklama amacıyla işletildiği görülüyor.
Konaklamaya uygun olan Yozgat otelleri arasında şu 2 isim öne çıkıyor;
- Grand Ser Hotel: 4 yıldızlı olan bu otel Yozgat merkezde bulunuyor. Otelin müze ve gezi yerlerine uzaklığı 1-5 km arasında değişiyor. Oteli seçen kişiler şehir manzaralı odalarda konaklıyor. Otelde oyun salonu ve çocuk oyun parkı gibi bölümler bulunuyor. Ayrıca havayolunu kullanarak gelen yolcular için ücretsiz havalimanı servisi bulunuyor.
- Çamlık Otel: 3 yıldızlı olan bu otel Develik Mahallesinde bulunuyor. Milli park içerisinde bulunan bu otel doğa ile iç içe konaklama imkanı veriyor. Konaklamak için bu oteli seçen kişiler suit, twin ve standart oda seçimi yapabiliyor.
Yozgat otellerinin fiyatları otelin yıldız sayısına bağlı olarak değişiyor. Yıldız sayısı otelin popüler olmasına, hizmetlerine ve imkanlarına göre artış gösteriyor. Bu durum fiyatın da artmasını sağlıyor. Bunun için Yozgat’a gelip konaklamayı düşünen kişilerin bütçelerini göz önüne alarak otel bulması gerekiyor.
Yozgat’taki otel fiyatları 3500-4400 TL aralığında oluyor.
Araç Kiralamak Gerekir Mi?
Yozgat’ı tam anlamıyla görmek için uzun bir geziye ihtiyaç duyuluyor. Merkezden ilçelere ya da ilçeden merkeze ulaşımın sağlanması gerekiyor. Bunun için şehirde toplu ulaşım seçenekleri bulunsa da sefer saatlerinin farklı olması insanların gezi planlarına uygun olmaması sorununu yaşatabiliyor. Bunun için Yozgat gezisinde araç kiralamak gerekli oluyor.
Yozgat kiralık araçları sayesinde otobüs ya da dolmuş bekleme veya durak arama sıkıntısı yaşanmıyor. İstenilen yere uygun görülen saatte gidilip zaman geçirilebiliyor. Ayrıca toplu taşıma kullanımıyla yaşanan yabancı insanlarla yolculuk yapma sorunu ortadan kalkıyor.
Kiralık araçların klima, tv ve radyo gibi imkanlara sahip olması Yozgat gezisinin rahat geçmesine yardımcı oluyor. Ayrıca kiralanan araçlar sayesinde istenilen yerde mola verme imkanı buluyor. Bu da yapılacak yolculuğun keyfe uygun olmasını sağlıyor.
Yozgat’ta Gezilecek Yerler
Anadolu’daki en eski şehirlerden birisi olan Yozgat insanların tarihi yolculuklarına aracılık ediyor. Antik kentlerden yer altı şehirlerine, camilerden türbelere, kalelerden külliyelere kadar ulaşan yerler tarihi yolculuğun dolu geçmesini sağlıyor. Bu yerlerin farklı medeniyetlerce yapılmış olması ise kültürel çeşitliliğin görülmesini sağlıyor.
Yozgat’ta mutlaka gezilmesi gereken yerler;
Çapanoğlu Camii
Yozgat’taki Osmanlı eserlerinden birisi Çapanoğlu Cami oluyor. Bu caminin yapılış tarihi 1779 olarak görülürken inşa edilmesini sağlayan camiye ismini veren Çapanoğlu Mustafa Bey oluyor. Bu isim Bozok valisi olarak şehirde bulunduğu dönemde camiyi yaptırıyor. Validen sonra kardeşi Süleyman Bey’de camiye eklemeler yaptırıyor. Caminin mimarisinde ise Avrupa izleri bulunuyor.
Çapanoğlu Camii iki bölümden oluşuyor. Bunlar dış cami ve iç cami olarak anılıyor. Her iki bölümünde etkileyici süslemeleri bulunuyor. Bu süslemeleri kalem işleri, bitki motifleri, deniz kabukları ve meyve motifleri oluşturuyor. Ayrıca süslemelerde S ve C harfleri görülüyor.
Çapanoğlu Camii günümüzde şehrin önemli ibadet yerleri arasında bulunuyor. Şehrin merkezinde bulunması sayesinde çok sayıda turisti de ağırlıyor. Ayrıca caminin avlusunda bulunan türbe turistler tarafından ziyaret ediliyor. Bu türbenin sahipleri ise Çapanoğlu ailesi oluyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | 24 saat açık |
Yozgat Çamlığı Milli Parkı
Türkiye’de ilk milli park alanı olan ilan edilen bölge Yozgat’ta bulunuyor. Bu bölge Yozgat Çamlığı Milli Parkı adını alıyor. Milli park açıldığı tarih olan 1958 yılından beri ziyaret ediliyor.
Yozgat Çamlığı Milli Parkı 264 hektarlık alanı sayesinde yüzlerce bitkiye, onlarca hayvana ve ağaca ev sahipliği yapıyor. Ayrıca park içerisinde 30 üzerinde endemik bitki bulunarak halkla buluşmayı bekliyor. Parkın doğal alanları dışında Tabiat Eğitim Merkezi bulunuyor. Bu merkez içerisinde sergi salonu, herbaryum ve kütüphane gibi bölümler bulunuyor. Böylelikle biyolojik araştırma ve incelemelerin yapılması sağlanıyor.
Milli park Yozgatlılar tarafından Çamlık ismiyle anılıyor. Halk hafta sonu ve tatil günlerinde bu milli parka gelerek çeşitli etkinlikler yaparak eğleniyor. Milli parkta yapılan etkinlikler arasında ise oryantiring, trekking, bisiklet turu, fotosafari, doğa yürüyüşü ve piknik bulunuyor. Ayrıca park içerisinde mescit ve tuvalet gibi alanların bulunması sayesinde insanlar saatlerce burada vakit geçirebiliyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | öğrenci 20 TL, sivil 40 TL |
Açılış – kapanış saatleri: | 08.00-23.00 |
Gedikhasanlı Şakir Efendi Türbesi
Yozgat’ın gezilmesi gereken yapılarından birisini Gedikhasanlı Şakir Efendi Türbesi oluşturuyor. Bu türbe Sorgun’a bağlı Gedikhasanlı Kasabası’nda bulunuyor.
1853 yılında Yozgat’ta doğan Mehmet Şakir Suntay medrese eğitimi alan bir zattır. Eğitimi sonrasında Demirli Medrese’de eğitim vermeye başlar ve çok sayıda insanın İslam’ın esaslarını öğrenmesine yardımcı olur. Uzun yıllar insanlara dini eğitim veren Suntay Osmanlı Devleti’nin yıkılışı ve medreselerin kapatılmasının ardından Gedikhasanlı Kasabası’na yerleşir. Burada imam hatip olarak yaşamını sürdürür ve vefat eder.
Gedikhasanlı Şakir Efendi Türbesi İslam nurunu devam ettiren alim için yapılan bir türbe olur. Türbeyi yapan bu alimi seven yöre halkıdır. Ayrıca türbe içerisinde Şakir Efendi’nin ailesine ait sandukalar yer alıyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | Süresiz |
Kazankaya Kanyonu
Yozgat’ın doğal güzellikleri içerisinde Kazankaya Kanyonu bulunuyor. Bu kanyonun uzunluğu 10 km olup Çorum’a kadar uzanıyor. Yemyeşil doğasıyla insanları etkileyen bu kanyonun ortasından Çekerek Irmağı geçiyor.
Kazankaya Kanyonu Aksaray’a 100 km mesafede bulunuyor. Bunun için kanyonu görmek isteyenlerin 1 saat 15 dakika süren yolculuğu yapması gerekiyor. Kanyon Aydıncık ilçesine bağlı olduğu için ilçe araçları ulaşım için kullanılıyor.
Kazankaya Kanyonu’nu oluşturan kayalar şehrin tarihinin ışık tutuyor. Bu kayalarda tanrıça simgeleri ve kabartmalar bulunuyor. Ayrıca kanyon içerisinde birden çok mağara ve mezar bulunuyor. Bu yapılarda da süslemeler ve kabartmalar yer alıyor.
Kazankaya Kanyonu insanlara boş vakitlerini değerlendirebilecekleri aktiviteleri yapma fırsatı veriyor. Kamp, rafting, kaya tırmanışı, piknik, dağcılık, yüzme ve fotoğrafçılık yapılabilecek aktivitelerden bazılarını oluşturuyor. Ayrıca Çekerek Irmağı’nda bulunan su samurları yakından görülebiliyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | 24 saat açık |
Alişar Höyüğü
Yozgat’tan 45 km uzakta bulunan Alişar Höyüğü şehrin tarihine ışık tutan tarihi alanı oluşturuyor. Bu höyükte yapılan çalışmalar sayesinde şehrin Anadolu’da bulunan en eski yerleşimlerden biri olduğu anlaşılmış. Kazıların yapıldığı tarih ise 1927-1932 oluyor. Ayrıca bu kazılardan sonra 1992 yılında yeniden kazı yapıldığı bulunuyor.
Alişar Höyüğü 30 metre yüksekliğe sahip olurken ölçüleri 520×350 m oluyor. Bu höyükten çıkarılan kalıntılar Ankara’da müzede sergileniyor. Ancak höyüğün bulunduğu alan tarihi olduğu için Yozgat’a gelen kişilerce ziyaret edilebiliyor. Bu alanda kaleler, surlar, yerleşim alanları ve antik kenti oluşturan parçalar bulunuyor.
Alişar Höyüğü Yozgat’ta bulunan Alişar Köyü’nde bulunuyor. Bu höyüğün bulunduğu yer köy merkezinden 3 km uzakta bulunuyor. Böylece ziyaretçilerin höyüğü ve çevresini rahatlıkla gezmesi mümkün oluyor.
Konum için Tıklanıyız
Giriş ücreti: | Yok |
Açılış – kapanış saatleri: | Süresiz |
Tavium Antik Kenti
Galatlar tarafından kurulan Tavium Antik Kenti Yozgat ilinde bulunuyor. Kuruluş tarihi M.Ö 3 yılı olan bu antik kent şehir merkezine bağlı Büyüknefes Köyü’nde bulunuyor. Bu köye ulaşmak içinse ortalama 40 km yol gidilmesi gerekiyor.
Tavium Antik Kenti’nde Galatlar dışında Frig ve Hitit medeniyetlerinin kalıntıları bulunuyor. Bu da antik kentin 3 farklı medeniyet tarafından kullanıldığını ortaya seriyor. Antik kent içerisinde bulunan yapılar arasında ise mezar steli, tambur, kemer, sur, hamam, yazıt ve tapınak bulunuyor.
Tarih meraklılarına uygun bir rota olan Tavium Antik Kenti çok sayıda kalıntısı sayesinde uzun süre ayrılmak istenmeyecek kent oluyor. Kent kalıntıları arasında yapılan yolculuk tarih içerisinde bir döneme gitmiş gibi hissedilmesini sağlıyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Yok |
Açılış – kapanış saatleri: | 24 saat |
Sarıkaya Roma Hamamı
Yozgat’ın tarihi hamamlarından birisi Sarıkaya Roma Hamamı oluyor. Bu hamamın 2.yüzyılda yapıldığı ve günümüze kadar büyük ölçüde gelmeyi başardığı biliniyor. Bu hamam ayrıca Basilica Therma ismiyle anılıyor.
Sarıkaya Roma Hamamı jeotermal suyu nedeniyle halen kullanılabiliyor. Cilt hastalıkları ve romatizma hastalıkları olan kişiler tarafından ziyaret ediliyor. Hamama gelen kişiler Roma dönemine ait kiliseyi de yakından görebiliyor. Hamam dairesel termal havuzları ile öne çıkıyor. Küçük havuzlar ve büyük havuz olmak üzere jeotermal suyu kullanmak isteyen insanlara hitap ediyor.
Sarıkaya Roma Hamamı Romalılar döneminden kalan tek hamam olarak önem taşıyor. Bunun için 2018 yılından beri Unesco’nun hazırlamış olduğu geçici tarihi miras listesinde bulunuyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | 08.00-17.00 |
Behramşah Kalesi
Yozgat’ta bulunan Behramşah Kalesi Selçuklu eserleri arasında bulunuyor. 13. yüzyılda bulunan bu kale Muşalikalesi Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Bunun için kalenin isminin de köyle birlikte anıldığı zamanlar oluyor.
Behramşah Kalesi’ni yakından inceleyen kişiler yapı malzemesinin kesme taş ve moloz taş olduğunu görüyor. Ayrıca tuğlaların çaprazlama dizilerek farklı bir mimarı tarz oluşturduğu görülüyor.
Behramşah Kalesi’nin 3 burcu bulunuyor ve burçlar dikdörtgen şekilleriyle dikkat çekiyor. Ayrıca kale dışında iki türbe bulunuyor. Bu türbelerin ise 1400’lü yıllarda yapıldığını gösteren kitabeleri bulunuyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Yok |
Açılış – kapanış saatleri: | Saatsiz |
Yozgat Müzesi
Yozgat ilinin geçmişini açıklayan eserlerin büyük bir bölümü Yozgat Müzesi’nde sergileniyor. Müze 1871 yılında yapılan Nizamoğlu Konağı içerisinde bulunuyor. 1985 yılından beri müze olarak ziyaretçilerine gezi imkanı veriyor.
Yozgat Müzesi’nde binlerce eser sergileniyor. Sergilenen eserin her birinin uygun olduğu bölümler müze içerisinde bulunuyor. Bu da insanların ilgi duydukları müze eserlerine göre bölümleri gezme imkanı bulmalarını sağlıyor.
Yozgat Müzesi’nin bölümlerini ise şunlar oluşturuyor; silahlar salonu, arkeolojik eserler bölümü, gelin odası, İslami eserler salonu, mutfak, etnografik eserler bölümü, birinci-ikinci baş oda ve hol bölümleri oluyor. Hol bölümünde yöreye özgü olan Aynalı Körük de sergileniyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | 08.00-17.00 |
Cehirlik Yaylası
Yozgat’ta bulunan Cehirli Yaylası şehrin doğal alanlarından birini oluşturuyor. Bu yayla 2 km uzaklıkta bulunduğu için kolay şekilde gidilip zaman geçirilebiliyor. Bu yaylanın temel özelliği ise yabani laleleri bulunuyor. Yaylada yetişen laleler sayesinde halk bu yaylayı Laleler Ülkesi olarak anıyor. Böylece laleler içerisinde hoş fotoğraflar çekerek sosyal medyada paylaşım yapıyor.
Cehirlik Yaylası’nda bulunan laleler ilkbaharda açtığı için yaylanın bu mevsimde ziyaret edilmesi gerekiyor. Böylelikle laleler içerisinde etkileyici bir gezi yapılabiliyor. Ayrıca yaylada bulunan Gelin Kayası görülmesi gereken bir adres olarak öne çıkıyor.
Yayla içerisinde bulunan kaya topluluğu halk arasında yayılan bir efsane nedeniyle bu ismi alıyor. Kayanın ön kısmının deve üstüne binmiş bir gelini ve arkasındaki oluşumun da düğün alayı olduğu düşünülüyor. Düğün alayından gelinin kaçırılmaya çalışıldığı anda taş kesildikleri anlatılıyor. Bu da kayaların insanların ilgisini çekmesini sağlıyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış kapanış saatleri: | 24 saat açık |
Kerkenes Harabeleri
Yozgat’ta bulunan Kerkenes Harabeleri M.Ö 6 yüzyılda yapıldığı için tarihi önem taşıyor. Sorgun ilçesinde bulunan bu harabelerin Medler döneminde yapıldığı düşünülüyor. Ayrıca harabelerin bulunduğu bölgedeki kalıntılar bölgenin Pers, Asur, Hitit ve Lidya uygarlıklarınca kullanıldığı biliniyor.
Kerkenes Harabeleri çok sayıda kalıntıyı bir arada bulundurduğu için tarihi müze işlevi görüyor. Harabelerin içerisinde bulunduğu sur duvarlarının uzunluğu ise 7 km olarak ifade ediliyor. Harabeler içindeki her kalıntının farklı bir hikayesi ve izi bulunuyor. Ayrıca harabelerin engebeli bir arazide ve doğa içerisinde bulunması insanların bölgede daha uzun süre vakit geçirmesini sağlıyor.
Yozgat’tan Kerkenes Harabeleri’ne gitmek için Sorgun ilçesi dolmuşlarını kullanmak gerekiyor. Ortalama 50 km gidilmesi gerekiyor. Bu harabeler ayrıca Kayıp Şehir Pteria olarak anılıyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış ücretleri: | 24 saat açık |
Yozgat Nerede?
Yozgat şehri İç Anadolu’da Orta Kızılırmak bölümünde bulunuyor. Şehrin komşuları Nevşehir, Amasya, Kırıkkale, Tokat, Çorum, Kayseri, Sivas ve Nevşehir oluyor. Ayrıca şehre ulaşımın kolay olması büyükşehirlerden de gezi için rota olarak belirlenmesi mümkün oluyor.
Yozgat’a gelmek isteyenlerin dikkate alması gereken mesafeler;
İstanbul Yozgat arası: | 656 km mesafeye sahiptir. Bu mesafe 6 saat 53 dakikalık yolculukla aşılır. |
Ankara Yozgat arası: | 216 km mesafeye sahiptir. Bu mesafe 2 saat 37 dakikalık yolculukla aşılır. |
İzmir Yozgat arası: | 811 km mesafeye sahiptir. Bu mesafe 9 saat 12 dakikalık yolculukla aşılır. |
Bursa Yozgat arası: | 608 km mesafeye sahiptir. Bu mesafe 6 saat 51 dakikalık yolculukla aşılır. |
Antalya Yozgat arası: | 633 km mesafeye sahiptir. Bu mesafe 7 saat 37 dakikalık yolculukla aşılır. |
Gaziantep Yozgat arası: | 479 km mesafeye sahiptir. Bu mesafe 6 saat 2 dakikalık yolculukla aşılır. |
Ayrıca Türkiye’nin 81 ilinden de Yozgat’a ulaşılabiliyor. Bunun için uygun rotanın belirlenmesi ve yola çıkılması gerekiyor.
Yozgat’a Nasıl Gidilir?
Yozgat zor olmayan ulaşıma sahip şehirler içinde bulunuyor. Anadolu’da bulunması sebebiyle çok sayıda karayolunun şehre bağlantısı bulunuyor. Böylelikle insanların bu yolları takip ederek şehre ulaşmaları sağlanıyor.
Karayolu Ulaşımı
Türkiye’nin 81 ilinden Yozgat’a karayolu aracılığıyla gelinmesi mümkün oluyor. Şehirlerarası yolculuk yapılması gerekirse firmaların Yozgat seferlerinin sorgulanması yeterli oluyor. Metatur, Dadaş, Metro, Kamilkoç, Mis Amasya Tur, Kars Kalesi ve Özlem Cizre Tur Yozgat’a sefer düzenleyen firmalar arasında bulunuyor.
Özel araçla gelinmesi istenirse navigasyon uygulamalarına Yozgat bilgisinin yazılması yeterli oluyor. Böylelikle konum uygulamasından yararlanarak Yozgat’a sıkıntı yaşamadan ulaşılabiliyor. Başlangıç konumunun uzaklığı Yozgat’a ulaşım süresinin artmasında etkili oluyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Tokat’ta Gezilecek Yerler ve Tavsiyeler
Kiralık araçlar Yozgat’a karayolunu kullanarak gelmenin üçüncü yolunu oluşturuyor. Herhangi bir firmadan kiralanan araçla yine konum bilgilerinden yararlanarak Yozgat’a ulaşılabiliyor.
Havayolu Ulaşımı
Yozgat’a ulaşmak için havayolu ulaşımından yararlanılabiliyor. Ancak bu şehirde havalimanı bulunmadığı için inişi çevre illerde bulunan havalimanında yapmak ve sonrasında Yozgat’a geçmek gerekiyor.
Yozgat’a havayoluyla ulaşımı sağlayacak 3 şehir bulunuyor. Bunlar Kayseri, Sivas ve Ankara şehirleri oluyor. Ankara Esenboğa Havalimanı’na iniş yapan kişilerin Yozgat’a 229 km yolculukla ulaşım sağlaması mümkün oluyor.
Kayseri Havalimanı’nda uçaktan inen kişilerin 200 km sonra Yozgat’a varmaları mümkün oluyor. Son olarak Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’ndan Yozgat’a 228 km sonra ulaşılabiliyor. Bu 3 farklı havalimanında iniş sonrasında Yozgat’a ulaşmak ortalama 2,30 saat sürüyor.
Demiryolu Ulaşımı
Yozgat şehri demiryolu hattı üzerinde bulunuyor. Böylelikle şehre demiryolunu kullanarak insanların gelmesi mümkün oluyor. Şehrin farklı yerlerinde bulunan istasyonlar gelen yolcular tarafından kullanılabiliyor.
Şefaatli, Yenifakılı, Yerköy, Sekili ve Sorgun tren istasyonları trenle şehre ulaşmak isteyenlerce kullanılabiliyor. Ayrıca Yozgat hızlı tren hattı sayesinde hızlı tren yolculuyla da ulaşım sağlanıyor. Bu hattın istasyonu merkezde bulunduğu için ilçelerden merkeze geçmek için uğraş verilmesine gerek kalmıyor.
Yozgat’ın Nüfusu Ne Kadar?
İç Anadolu kentlerinden biri olan Yozgat’ın nüfusu 2024 verilerine göre 413 161 kişiden oluşuyor. Bu nüfusun 205867 kişisi kadınken 207294 kişisi erkek oluyor.
Yozgat nüfusta düşüş ivmesi gösteren şehirler arasında görülüyor. Buna göre şehrin önceki yıla oranla nüfusunda %1.79’luk bir düşüş görülüyor.
Yozgat’ın en kalabalık yeri 109305 kişiden oluşan merkez ilçesi oluyor. Bu ilçenin 55300 kişisi erkek iken 54005 kişisi kadın oluyor. Ayrıca şehrin en düşük nüfusa sahip olan yeri 4385 kişiyle Çaldır ilçesi oluyor. Bu ilçenin erkek nüfusu 2157 kişi iken kadın nüfusu 2228 kişi olarak görülüyor. Son olarak şehir göç veren şehirler arasında bulunuyor.
Yozgat’a Ne Zaman Gidilir?
Yozgat gezisinin bahar aylarında düzenlenmesi gerekiyor. Bu aylarda hava ortalama sıcaklığa sahip olduğu rahat gezi imkanı sunuyor. Ayrıca kış aylarının sert geçmesi yapılacak gezide zorluk yaşanmasına neden oluyor.
Yozgat yaz mevsiminde 35 dereceyi bulan sıcaklıkta bulunuyor. Bunun için aşırı sıcaktan etkilenmemek adına gezinin bahar ayına denk getirilmesi gerekiyor. Kış aylarında bu şehir gezilmek istenirse mevsimin ortalama 50 gününün yağışlı geçtiğinin bilinmesi gerekiyor.