
Tokat’ta Gezilecek Yerler ve Tavsiyeler
Geçmişi milattan önce 3000 yıllarına dayanan Tokat köklü tarihiyle öne çıkan bir şehir oluyor. Frig, Bizans, Hitit, Osmanlı ve Selçuklu gibi medeniyetlerden geriye kalan izler Tokat’ın tarihinin yakından tanınmasına aracılık ediyor. Bu izlerin etkisiyle çok sayıda turist Tokat’a gelerek etkileyici bir gezi deneyimini yaşama fırsatı buluyor.
Tokat’ın popüler gezilecek yerleri arasında şunlar buluyor;
- Ballıca Mağarası
- Kaz Gölü
- Tokat Kalesi
- Almus Baraj Gölü
- Topçam Yaylası
- Tokat Saat Kulesi
- Taşhan
- Yazmacılar Hanı
- Sulu Sokak Caddesi
- Tokat Müzesi
- Yağıbasan Medresesi
- Hıdırlık Köprüsü
- Latifoğlu Konağı
- Sebastapolis Antik Kenti
- Ali Paşa Camii ve Hamamı
- Niksar Kalesi
- Atatürk Evi
Bu gezilecek yerlere sahip olan Tokat Orta Karadeniz’de bulunuyor. Bunun için şehrin tarihini görmek isteyenlerin Karadeniz istikametinde yolculuk yapması gerekiyor.
Tokatta Ne Yenir?
Tokat gezisi şehrin yöresel yemeklerinin yakından tanınmasına yardımcı oluyor. Gezi sırasında mola verilerek şehrin verimli topraklarında yetişen malzemelerle hazırlanan yemekler sipariş verilebiliyor. Şehirde açılmış olan çok sayıda işletme en iyi yemeklerin ziyaretçilere tanıtılmasını sağlıyor. Tokat’ta ne yenir sorusunun cevabını şu yemekler oluşturuyor;
Yaprak sarma | Zile kömesi |
Tokat kebabı | Baklalı dolma |
Bat | Pehlili pilav |
Madımak | Tokat çökeleklisi |
Yoğurtmaç | Niksar çöreği |
Bu yemeklerin yerinde tadılması farklı deneyim sunuyor. Yemeklerde kullanılan ürünlerin geneli yöresel olduğu için lezzet ve aromaları ile diğer yemeklerden ayrılıyor.
Tokattan Ne Alınır?
Tokat ziyaretçilerine gezmek ve yemek yemenin dışında alışveriş imkanı sunuyor. Şehre gezi için gelen kişiler yanlarında şehre özgü ürünleri götürüyor. Bunun için şehrin en önemli çarşıları, hanları ve pazarları ziyaret edilebiliyor. Özellikle tarihi Taşhan alışveriş için ilk tercih edilen adresi oluşturuyor. Ayrıca Kapalı Çarşı ve Tarihi Çarşı da alışveriş yapmak için kullanılan adresler arasında bulunuyor.
Tokat’tan satın alınabilecek yöreye dair meşhur ürünleri şunlar oluşturuyor;
- Tokat asma yaprağı
- Elvan baskılı Tokat yazması
- Zile pekmezi
- Marmelat
- Cevizli sucuk (Zile kömesi)
- Çökelek peyniri
- Çemen
- Bakır eşya (tava, tencere, tabak)
- Ahşap tepsi ve tabak
- Tokat halısı
- Tokat kepesi
- Bahçe feneri
- Tokat bezi
Bunların yanı sıra Tokat’ın tarihi yerlerini gösteren magnet, duvar süsü, anahtarlık ve biblo gibi ürünler de satın alınabiliyor. Bu ürünler sayesinde Tokat gezisinin yapıldığı yansıtılabiliyor.
Tokat’ın Neresinde Kalınır?
Tokat gezisinin günübirlik yapılmadığı durumlarda konaklama ihtiyacı ortaya çıkıyor. Tokat otelleri bu ihtiyacı farklı seçeneklerle karşılıyor. Bu seçenekler arasında butik oteller, lüks oteller, pansiyonlar, apart oteller, villalar, yayla evleri ve tarihi oteller bulunuyor. Tokat’a gelen kişiler konaklama tercihlerine göre bu seçenekleri değerlendirebiliyor.
Dedemon Otel
Tokat’ta lüks otelde kalmak için uygun seçenekler arasında Dedemon Otel bulunuyor. Bu otel merkezde Orhangazi Caddesi üzerinde bulunuyor. Böylece konaklamak isteyenler için kolayca ulaşılması mümkün oluyor.
Dedemon Otel’de kalmayı seçen kişilerin kullanabilecekleri odalar arasında superior room, deluxe suit, king suit room, deluxe room, corner suit room ve accessible room bulunuyor. Konaklama için bu otel seçildiğinde araba kiralama servisi, housekeeping, otopark, fitness merkezi ve cancierge hizmetleri ücretsiz olarak sunuluyor.
Yazmacılar Hanı Butik Otel
Tarihi bir yerde konaklamak isteyenler için uygun adres oluyor. Han içerisine hazırlanmış odalarda kalan misafirler nostaljik deneyim yaşıyor. Butik otelde standart, deluxe, suit ve jakuzili suit oda seçenekleri bulunuyor.
Ayrıca oda servisi, otopark, kuru temizleme, wifi, restoran, ütü hizmeti ve bar hizmeti sunuluyor. Bu butik otel merkezde bulunduğu için odaların hemen dolması kaçınılmaz oluyor. Bunun için bu tarihi handaki odalarda kalmak isteyen kişilerin rezervasyonlarını yaptırarak gelmeleri önem taşıyor.
Tokat’ta konaklama için seçilen otellerin ücretleri oda türleri, oda ölçüleri, konaklama süresi ve verilen hizmetlere bağlı olarak değişiyor. Ayrıca tutulan oda için kişi sayısı fiyat üzerinde etkili oluyor.
Tokat’ta konaklamak için tercih edilecek otellerin ortalama ücreti 2000-7000 TL arasında değişir.
Araç Kiralamak Gerekir Mi?
Tokat gezisini kapsamlı şekilde yapmak için araç kiralamak gerekiyor. Çünkü şehrin gezilip görülecek yerlerinin hepsi aynı konum üzerinde yer almıyor. Uzak ya da yakın konumlara ulaşmak kiralanan araçlar sayesinde kolaylaşıyor.
Tokat için araç kiralama havalimanı, otogar, tren garı ve firma ofislerinde yapılabiliyor. Böylece araç teslim alınarak Tokat gezisine başlanması sağlanıyor. Araç kiralama süresinin ise gezi süresiyle aynı belirlenmesi gerekiyor.
Böylelikle gezi sonunda kiralanan aracın da firmaya teslim edilmesi sağlanıyor. Özellikle çocuklu aileler ve yürüyerek gezmeyi tercih etmeyenler için araç kiralama gezi için uygun bir seçenek oluyor.
Tokat’ta Gezilecek Yerler
Tokat gezilecek yer açısından zengin bir şehir oluyor. Kale, göl, mağara, kule, han, cadde ve müze gibi yerler Tokat’ın gezilecek yerlerinin başında geliyor. Bu yerleri gezmeye gitmeden önce haklarında önemli bilgileri öğrenmek gerekiyor. Ayrıca bu yerlerin Tokat’ın farklı mahalle ve ilçelerinde konumlandığını bilmek gerekiyor.
Ballıca Mağarası
Şehrin gezilecek yerlerinin başında Ballıca Mağarası geliyor. Bu mağaranın oluşumunun yaklaşım 3,5 milyon yıl sürdüğü düşünülüyor. Bu nedenle mağarada Türkiye ve dünyada büyük önem taşıyor.
Ballıca Mağarası’nın 1996 yılında turizm amacıyla kullanılmaya başlandığı biliniyor. Bu kullanım amacına bağlı olarak mağara içerisinde sonradan yapılmış olan yürüyüş yolları, seyir alanları ve aydınlatma sistemleri bulunuyor. Bu da mağarayı gezmek isteyen insanlara kolaylık sağlıyor.
Pazar ilçesinde yer alan Ballıca Mağarası’nda ziyaret edilebilecek 9 farklı salon bulunuyor. Bu salonlar çamurlu salon, büyük damlataşlar salonu, havuzlu salon, çöküntü salon, yarasalı salon, sütunlar salonu, fosil salonu, yeni salon ve mantarlı salon oluyor. Bu salonların her birinin yüksekliği 95 m ve uzunluğu ise 680 m oluyor. Ayrıca bu salonda bulunan dikitler ve soğanı andıran sarkıtlar öne çıkıyor.
İndere Mağarası olarak da anılan Ballıca Mağarası’nda bulunan yürüyüş yollarının uzunluğu 700 metre oluyor. Ayrıca mağaranın toplam bulunduğu alan 2000 metrekareyle ifade ediliyor. Ballıca Mağarası’nın haftanın 7 gününde ziyaret edilmesi mümkün olmuyor. Ayrıca mağara müzekart kapsamında bulunmadığı için ziyaret etmek isteyen kişilerin giriş ücretini ödemeleri gerekiyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Öğrenci 30 TL, tam 60 TL |
Açılış – kapanış saatleri: | 08.00 – 20.00 |
Kaz Gölü
Tokat’ın gezilmesi gereken ikinci yerini Kaz Gölü oluşturuyor. Tektonik özellikte olan bu göl Pazar ilçesine yakın konumda bulunuyor. Bu gölün en önemli özelliği göçmen kuşların uğradıkları yer olması oluyor. Bunun için göç zamanında çok sayıda kuş göl çevresinde görülüyor. Böylelikle şehre gelen kişiler kuşları yakından görme imkanı buluyor.
Kaz Gölü 274 hektarlık bir alan üzerinde bulunuyor. Bu alanın su alanı 201 hektar olurken geriye kalan 73 hektarlık alan ise kuru alanı oluşturuyor. Göçmen kuşların göl çevresinde görülmeye başladığı ay ise Mart ayı oluyor.
Kaz Gölü göçmen kuşları ağırlamasının yanı sıra yerli kuşlara yaşam alanı oluyor. 274 hektarlık alanda çok sayıda kuşun uçtuğu, yaşadığı ve yavruladığı görülüyor. Gölde yaşam süren kuşlar arasında ise sakarmeke, batağan, angıt, saksağan, saz bülbülü, elmabaş, serçe ve çulluk kuşları bulunuyor. Bu kuşları izlemek için gözetleme kulelerini kullanmak gerekiyor.
Kaz Gölü Tokat merkezden 39 km uzaklıkta bulunuyor. Bunun için gölü görmek isteyen kişilerin araç kullanması gerekiyor. Ayrıca gölün bulunduğu alan yaban hayatı geliştirme sahası olarak biliniyor. Bunun için ziyaret zamanında göle girişlerin açık olup olmadığını öğrenmek gerekiyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Yok |
Açılış – kapanış saatleri: | Süresiz |
Tokat Kalesi
Tokat’ın en eski yapıları arasında Tokat Kalesi bulunuyor. Bu kalenin yapılış tarihi olarak 5-6.yy düşünülüyor. Kalenin yapılış amacının ise güvenlik olduğu düşünüyor. Kalenin bulunduğu konum ise şehir merkezi oluyor.
Tokat Kalesi’ni yapan medeniyet konusunda kesin bilgi bulunmasa da Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı biliniyor. Bu dönemin ardından 1074 kale Büyük Selçuklu hükümdarı Melikşah tarafından fethediliyor ve kale bu dönemden sonra Türkler tarafından kullanılıyor. Osmanlı Devleti döneminde ise kalenin savunma yapısı olarak kullanıldığı biliniyor.
Tokat Kalesi 8 burçtan oluşuyor ve yapının planını ise beşgen plan oluşturuyor. Ayrıca kale içerisinde kule, sarnıç, cephanelik ve kaya mezarı gibi yapıları içeren odalar bulunuyor. Bunun dışında kalenin en alt zeminine inmek için 362 basamaktan oluşan bir merdiven kullanılıyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Yok |
Açılış – kapanış saatleri: | 09.00 – 17.00 |
Almus Baraj Gölü
Tokat’ın gezilmesi gereken doğal yerleri arasında Almus Baraj Gölü bulunuyor. Bu göl ismini aldığı Almus ilçesinde yer alıyor ve şehir merkezine 28 km uzakta bulunuyor. Göl üzerinde bulunan barajın ise 1965 yılında yapıldığı biliniyor.
Almus Baraj Gölü’nün çevresi ormanlarla kaplı olarak görülüyor. Bunun göle gelen kişilerin piknik ve yürüyüş yapma imkanları bulunuyor. Tufan Tepe göle gelen kişilerin piknik için tercih ettikleri ilk yerdir. Özellikle Almus ilçesinde bulunan kişiler hafta sonlarını bu göl ve çevresinde geçiriyor.
Almus Baraj Gölü çevresinde balık restoranları ve balık yetiştirme işletmeleri bulunuyor. Bunun için göle gelen kişilerin balık yeme imkanı da bulunuyor. Ayrıca gölde balık tutma imkanı da ziyaretçilere sunuluyor. Bunun dışında muz kiralama ve jet ski imkanları da gölde sunuluyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Yok |
Açılış – kapanış saatleri: | Sınırsız giriş çıkış |
Topçam Yaylası
Tokat’ın Çamdere Köyü sınırlarında bulunan Topçam Yaylası doğal güzellikler içerisinde yer alıyor. Bu yayla çam ağaçlarıyla öne çıkıyor ve burada bulunan çam ağaçlarının devasa boyutta olduğu görülüyor. Bu özelliğiyle yayla temiz hava arayışında olan kişilere hitap ediyor.
Topçam Yaylası’nın yüksekliği 1600 metre oluyor. Bu özelliğiyle şehrin en yüksek yaylaları arasında bulunuyor. Ayrıca çam ağaçları ve doğal havası sayesinde en çok ziyaret alan yerler arasında bulunuyor. Yaylaya gelen insanlar doğayla baş başa kalıp nefes alabiliyor.
Topçam Yaylası konum olarak Tokat’tan 15 km uzakta yer alıyor. Bunun için yaylaya özel araçlar, taksiler ya da dolmuşları kullanmak gerekiyor. Her yıl bu yaylada Geleneksel Topçam Şenlikleri düzenleniyor. Bu şenliklerle yerel halk yanı sıra yabancı turistler de ağırlanıyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş Ücreti: | Araç 84 TL ve şahıs 28 TL |
Açılış – kapanış saatleri: | 07.00 – 20.00 |
Tokat Saat Kulesi
Soğukpınar Mahallesinde bulunan Tokat Saat Kulesi simge yapılardan biri olarak öne çıkıyor. Bu saat kulesinin yapılış tarihi 1902 yılı oluyor. Bu yılda yapılmasının sebebi ise Osmanlı padişahı II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25.senesini kutlamak oluyor.
Tokat Saat Kulesi 33 metre yüksekliği ile dikkat çekiyor. Kuleye giriş için kullanılan kapısı ise güney yönünde bulunuyor. Ayrıca bu kulenin en önemli özelliği kesme taşlar kullanılarak hazırlanmış olması oluyor.
Tokat Saat Kulesi 1902 yılından beri aralıksız olarak çalışıyor. Yüzü aşkın süredir aslını kaybetmeden şehirde bulunuyor. Ayrıca 30 dakika aralıklarla çalarak sesini şehre duyuruyor. Şehre gelen kişiler mutlaka bu kulenin önünde hatıra fotoğrafı çektiriyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş Ücreti: | Yok |
Açılış – kapanış saatleri: | 24 saat açık |
Taşhan
Tokat’ta bulunan Osmanlı Devleti eserleri arasında Taşhan bulunuyor. Bu han 1626-1632 yılında inşa edilen ve günümüze kadar gelmeyi başaran Osmanlı yapıları arasında bulunuyor. Bu han açık avlusu, dikdörtgen şekli, taş işçiliği ve 2 katlı yapısı ile dikkat çekiyor. Bu hanın kervanların konaklaması amacıyla yapıldığı biliniyor.
Taşhan günümüzde çarşı işlevi görüyor. Han içerisinde 100 üzerinde dükkan bulunuyor. Bu dükkanlarda el sanatları ürünleri, hediyelik eşyalar ve yöresel ürünler satışa sunuluyor. Bakır ve antika ürünler Tokat’tan hatıra olarak bu handan satın alınabiliyor.
Taşhan iç avluya sahip bir han olarak öne çıkıyor. İç avlusunda bulunan işletme sayesinde hanı ziyaret eden kişiler dinlenme ve içecek alma imkanı buluyor. Ayrıca hanın kendine has olan mimarisi dikkat çekerek turistlerin fotoğraflarında yer alıyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Yok |
Açılış – kapanış saatleri: | 08.00 – 23.00 |
Yazmacılar Hanı
Selçuklu dönemi eserleri arasında bulunan Yazmacılar Hanı şehrin önemli yapılarından birini oluşturuyor. Bu hanın 13.yy’da yapıldığı ve restorasyon çalışmalarıyla günümüze kadar geldiği biliniyor.
Yazmacılar Hanı’nın asıl ismi Gazioğlu Hanı veya Müftü Hanı oluyor. Ancak bu handa yapılan yazmacılık hanın bu isimle anılmasını sağlıyor. Tokat’ın birbirinden güzel yazmaları bu handa baskı yoluyla hazırlanarak satışa sunuyor. Böylece yazma örtmeyi seçen insanlar tarafından satın alınıyor. Ayrıca burada üretilen yazmalar hediye olarak da alınıyor.
Yazmacılar Hanı 2019 yılından beri butik otel olarak da çalışıyor. Böylece şehre gelen turistlerin merkezde konaklamaları sağlanıyor. Bu hanın bulunduğu konum ise Kabei Mescit Sokağı oluyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Yok |
Açılış – kapanış saatleri: | 08.00 – 23.00 |
Sulu Sokak Caddesi
Tokat’ın tarihi yapılarını merak eden kişilerin Sulu Sokak Caddesi’ni gezmesi gerekiyor. Bu cadde ev, konak, cami, hamam ve türbelere ev sahipliği yapıyor. Ayrıca bu caddenin en önemli özelliği geçmişte şehrin merkezi olması oluyor.
Sulu Sokak Caddesi’ni gezen kişiler 900 yılı aşan tarihe tanıklık etme imkanı buluyor. Bu tarihi yolculuğu fotoğraflayarak hatıra bırakmak da mümkün oluyor. Ayrıca bu cadde üzerinde el yapımı hediyelik eşya satan mekanlar bulunuyor. Bu mekanlardan yöresel hediyelik eşyalar satın alınabiliyor. Bunun yanı sıra caddede bulunan lokanta ve restoran gibi yemek mekanları da tercih edilebiliyor.
Sulu Sokak Caddesi üzerinde bulunan tarihi Tokat yapıları arasında şunlar bulunuyor; Tokat Saat Kulesi, Latifoğlu Konağı, Tokat Mevlevihanesi, Tokat Müzesi, Atatürk Evi ve Yağıbasan Medresesi oluyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Yok |
Açılış – kapanış saatleri: | 24 saat açık |
Tokat Müzesi
2012 yılında açılan Tokat Müzesi şehrin etnografik ve arkeolojik eserlerinin sergilendiği yapı olarak biliniyor. Bu müzede 40 bine yakın eser sergileniyor. Müzede sergilenen arkeolojik eserler arasında şunlar bulunuyor; bronz heykeller, Hitit tabletleri, sikkeler ve antik kentlerden bulunan eserler yer alıyor. Ayrıca müzede halk tarafından kullanılan araç gereçler, kıyafetler, dini-bilimsel eserler ve el yazması Kur’an gibi etnografik eserler bulunuyor.
Tokat Müzesi Fatih Sultan Mehmet zamanında yapılmış olan Arastalı Bedesten’de bulunuyor. Bunun için müzenin iç mekan dışında sergilenmesi gereken eserleri bedestenin avlusunda sergileniyor. Avluda sergilenen eserler arasında lahitler, mezar taşları, sütun başlıkları v ve sandukalar bulunuyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | 08.00 – 16.45 |
Yağıbasan Medresesi
Tokat’ta gezilmesi gereken bir yer de Yağıbasan Medresesi oluyor. Bu medresenin en önemli özelliği Anadolu topraklarında yapılmış olan ilk medrese olması oluyor. Medresenin Danişmentliler zamanında Danişment Beyliği hükümdarı Nizamettin Yağıbasan tarafından ve 1151-1152 yıllarında yapıldığı biliniyor. Ayrıca medresede bulunan kitabede medresenin 12.yy da onarım geçirdiği ve bu onarım sonunda günümüzdeki görünümüne kavuştuğu görülüyor.
Yağıbasan Medresesi’nin en önemli özelliği kapalı avluya sahip olması oluyor. Bu haliyle de Anadolu’daki ilk örneğidir. Medresenin yapımında kullanılan malzeme moloz taş oluyor ve bu taşın oldukça sade tercih edildiği görülüyor. Ayrıca medresenin herhangi bir süslemesi bulunmuyor.
Yağıbasan Medresesi tonazlı ve eyvanlı odalara sahip olarak görülüyor. Ayrıca kare planlı olarak tasarlanan bu medresenin 14 m çapında kubbesi bulunuyor. Bu kubbenin bir bölümünü ise avlu açıklığı oluşturuyor. Bu da kapalı avluya hava girmesini sağlıyor. Günümüzde medrese müze işlevi görüyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Yok |
Açılış – kapanış saatleri: | 08.00 – 19.00 |
Hıdırlık Köprüsü
Tokat’ın gezi yerlerinden birisini Hıdırlık Köprüsü oluşturuyor. Bu köprünün yapılış tarihi 1250 yılıdır. Bu köprü Selçuklular Dönemi eseri olduğu için önem taşıyor.
Hıdırlık Köprüsü aynı zamanda Yeşilırmak Köprüsü olarak anılıyor. Bu köprü 151 metre uzunluğa ve 7 metre genişliğe sahiptir Ayrıca köprünün yapımında kullanılan malzeme taştır. Köprünün mimarisinde ise Selçuklu izlerini görmek mümkündür. Ayrıca köprü üzerinde bulunan ve bozulmadan günümüze gelen kitabe tarihi köprü hakkında bilgi alınmasına yardımcı oluyor.
1250 yılında yapılan tarihi köprünün yapılmasını isteyen kişinin Selçuklu hükümdarı Gıyaseddin Keyhüsrev olduğu biliniyor. Hükümdarın bu köprüyü yaptırma nedeninin ise küs olan oğullarını barıştırmak olduğu düşünülüyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Yok |
Açılış – kapanış saatleri: | 24 saat açık |
Latifoğlu Konağı
Latifoğlu Konağı Tokat şehrinde bulunan tarihi konaklardan birisi olarak öne çıkıyor. Osmanlı Barok mimarı tarzında yapılan konağın yapılışının 300 yıl öncesine dayandığı düşünülüyor. Konağı yaptıranın da isim sahibi Latifzade Mustafa Paşa olduğu biliniyor. Müze işlevine sahip olan konakta günümüzde yöreye özgü tarihi ürünler sergileniyor.
Latifoğlu Konağı’nın dikkat çeken özelliği L plana sahip olması oluyor. Ayrıca iki katlı olarak inşa edilmiş olan konakta yapı malzemesi olarak kerpiç kullanıldığı görülüyor. Avlulu yapıya sahip olan konağın avlu bölümünde ise havuz yer alıyor.
Müze işlevine sahip olan Latifoğlu Konağı’nın her iki katında da gezilebilecek odalar bulunuyor. Mutfak, hamam odası, oturma odası ve sofa ilk kattaki odaları oluşturuyor. Paşa odası, yatak odası, havuz başı odası, haremlik ve selamlık odası ikinci kattaki odaları oluşturuyor.
Ayrıca ikinci katta da bir sofa yer alarak odalara açılıyor. Bu odalarda döneme ait eşya, kıyafe ve heykeller sergileniyor. Konağın tamamında ise kalem işi ve ahşap süslemeler göze çarpıyor.
Konak, şehrin en işlek yerlerinden birisi olan Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerinde bulunuyor. Böylelikle ziyaret edilmesi oldukça kolay oluyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | 08.00 – 17.00 (pazartesi kapalı) |
Sebastapolis Antik Kenti
Tokat’ta antik kent gezisi yapılabilecek çeşitli rotalar bulunuyor. Sebastapolis Antik Kenti bu rotalardan ilkini oluşturuyor. Bu antik kentin bulunduğu yer ise Tokat’ın Sulusaray ilçesi oluyor. Bu antik kentin kuruluş tarihinin Tunç Çağı’na dayandığı ve M.Ö 1. yüzyıl olduğu düşünülüyor.
Sebastapolis Antik Kenti’nin bulunduğu alanda hamam, kilise, agora, tiyatro, avlu ve tapınak gibi yapılar bulunuyor. Bu antik kentin büyük bir bölümünün üzerine Sulusaray ilçesi kurulmuş olarak gözüküyor. Bunun için antik kentin bulunduğu alanda arkeolojik kazı çalışmaları halen devam ediyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | 07.00-19.00 |
Ali Paşa Camii ve Hamamı
Tokat’taki Osmanlı eserlerinden birisi Ali Paşa Camii ve Hamamı oluyor. Bu eserin yapılış tarihinin 1572 yılı olduğu biliniyor. Camiye ismini veren ise Osmanlı paşalarından birisi olan Ali Paşa oluyor.
Ali Paşa Camii ve Hamamı’nın öne çıkan özelliği ahşap olan şadırvanıdır. Bu şadırvanın günümüze kadar gelmesi caminin önem taşımasını sağlıyor. Ayrıca cami kare planlı olarak tasarlanmış görülüyor. Cami süslemelerinde ise geometrik şekiller öne çıkıyor. Süslemelerde kullanılan işçilik ise ahşap ve taş işçiliği oluyor.
Ali Paşa Camii yanında hamam bulunuyor. Bu hamamında cami ile aynı dönemde yapıldığı biliniyor. Kadın ve erkek bölümleri ayrılmış durumda olan hamam günümüzde yıkanma amacıyla vatandaşlar tarafından kullanılıyor. Ali Paşa Camii ise ibadethane olarak kullanılıyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | 24 saat açık |
Niksar Kalesi
Tokat’ta bulunan tarihi kalelerden birisini Niksar Kalesi oluşturuyor. Bu kale isminin sahibi olan Niksar ilçesinde bulunuyor. Kalenin yapılış tarihi bilinmezken yapılış döneminin Pontus Krallığı dönemi olduğu düşünülüyor. Bu düşüncede tarihi kalede yapılan arkeolojik çalışmalarda elde edilen kanıtların etkisi bulunuyor.
Niksar Kalesi 3 ayrı bölümden oluşuyor. Bu bölümleri ise orta sur, iç sur ve dış sur oluşturuyor. Kale içerisinde bulunan yapıları ise kilise, hamam, hapishane, medrese ve mescit oluşturuyor. Bu kale içerisinde bulunan bazı yapıların Roma uygarlığı döneminde yapıldığı biliniyor. Kalenin geçmişteki ismi ise Kaberia Kalesi olarak biliniyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış ücretleri: | 08.00 – 17.00 |
Atatürk Evi
Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyaret edip konakladığı şehirler arasında Tokat bulunuyor. Tokatta atanın konakladığı ev günümüzde Atatürk Evi olarak anılıp müze görevi görüyor.
Atatürk’ün Tokat’a geldiği zaman kaldığı evde kullandığı eşyalar sergileniyor. Böylelikle atasına özlem duyan insanların onun dokunduğu eşyaları müze ziyareti esnasında yakından görme imkanı buluyor. Ayrıca bu evde Atatürk’ün eşi Latife Hanım ile birlikte kaldığı biliniyor.
Tokat ziyaretleri sırasında asker arkadaşlarıyla konağa gelen Atatürk’ün bu evde arkadaşlarının kullandığı eşyalar da sergileniyor. Bu ev müze görevi sayesinde insanların hem Atatürk’ün hem de silah arkadaşlarının eşyalarını yakından görmelerini sağlıyor. Ayrıca Milli Mücadele Dönemi’nin duygusunu yakından hissetmelerini kolaylaştırıyor.
Atatürk Evi’nin geçmişte Tokatlı yüzbaşına ait olduğu biliniyor. Bu yüzbaşının adı ise Mustafa Vasfi Süsoy olarak biliniyor. Bunun için evde Atatürk’e ait eşyaların dışında yüzbaşının şahsi eşyaları da sergileniyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış ücreti: | 08.00 – 18.45 |
Tokat Nerede?
Tokat ili Orta Karadeniz’de bulunuyor. Bulunduğu konum gereği Karadeniz dışında kalan şehirlere uzak oluyor. Bu da insanların şehre ulaşım için ne kadar yol gelmeleri gerekliliğini ortaya koyuyor. Özellikle büyükşehirler ile Tokat arasındaki mesafe yapılacak yolculuk için büyük önem taşıyor;
İstanbul Tokat arası | 813 km mesafedir. Bu mesafenin aşılması için 9 saat 25 dakikalık yolculuk yapılması gerekiyor. |
Ankara Tokat arası | 374 km mesafedir. Bu mesafenin aşılması için 4 saat 56 dakikalık yolculuk yapılması gerekiyor. |
İzmir Tokat arası | 968 km mesafedir. Bu mesafenin aşılması için 11 saat 39 dakikalık yolculuk yapılması gerekiyor. |
Bursa Tokat arası | 766 km mesafedir. Bu mesafenin aşılması için 9 saat 14 dakikalık yolculuk yapılması gerekiyor. |
Antalya Tokat arası | 817 km mesafedir. Bu mesafenin aşılması için 10 saat 11 dakikalık yolculuk yapılması gerekiyor. |
Gaziantep Tokat arası | 465 km mesafedir. Bu mesafenin aşılması için 5 saat 48 dakikalık yolculuk yapılması gerekiyor. |
Bu şehirler dışında kalan şehirler üzerinden de Tokat’a gelinmesi mümkün oluyor. Ancak kullanılan güzergah ve şehrin uzaklığı ulaşım süresinin belirlenmesinde etkili oluyor.
Tokat’a Nasıl Gidilir?
Tokat’a nasıl gidilir sorusunun birden çok cevabı bulunuyor. Bu cevapları ise kullanılan ulaşım yolları ve araçları oluşturuyor.
Karayoluyla Ulaşım
Karayolu ulaşımı tercih edildiğinde başlangıç konumundan Tokat yönüne doğru ilerlenmesi gerekiyor. Örneğin İstanbul’dan Tokat’a gidilecekse İzmit, Bolu, Ankara, Çorum, Kırıkkale ve Tokat güzergahı kullanılır. İzmir’den Tokat’a gidilecekse Manisa, Uşak, Ankara, Kırıkkale ve Tokat güzergahı kullanılır. Tokat’a ulaşım süresi ise başlangıç ile varış konumu arasında bulunan mesafeyle orantılı olur.
Havayoluyla ulaşım
Tokat’a havayoluyla ulaşmak mümkün oluyor. Bulundukları şehirden ya da en yakın konumdan uçağa bindiklerinde Tokat Havalimanı’nda iniş yapabiliyor. Tokat Havalimanı (TJK) ile şehir merkezinin arasında 17 km buluyor. Havalimanında inen kişiler servis, dolmuş ya da kiralık araçlarla Tokat’a ulaşabiliyor. İstanbul üzerinden Tokat’a gelecek kişiler uçağa bindikten 1 saat 25 dakika sonra Tokat’a iniş yapmış oluyor.
İzmir üzerinden Tokat’a gelecek kişiler Adnan Menderes Havalimanı’nda uçağa bindikten 3 saat 35 dakika sonra Tokat’a iniş yapabiliyor. Antalya üzerinden Tokat’a gelecek kişiler Antalya Havalimanı’nda uçağa bindikten 4 saat 20 dakika sonra Tokat’a iniş yapabiliyor.
Tokat’a diğer şehirlerden gelmek isteyenlerin kullanacakları havalimanından Tokat’a direkt uçuş olup olmadığına bakması gerekiyor. Tokat Havalimanı’ndan indikten sonra kısa sürede şehir merkezinde olunmuş oluyor.
Demiryoluyla Ulaşım
Tokat’a demiryoluyla ulaşım imkanı bulunuyor. Ankara-Sivas hızlı tren hattının Tokat’a ulaşım için kullanılması mümkün oluyor. 2024 yılında bu hatta şehrin entegre edilmesi sayesinde hızlı tren yolculuğunu seçen kişiler Tokat’a ulaşabiliyor. Ancak bunun için Yıldızeli Garı’nda inerek otobüse aktarma yapmaları gerekiyor. Tokat için çalışan Tokbüs araçları ise bu aktarma amacıyla kullanılıyor.
Tokat’ın Nüfusu Ne Kadar?
Tokat ortalama nüfus sayısına sahip olan şehirler arasında bulunuyor. 2025 yılı itibariyle şehrin nüfusunun 612674 kişiden oluştuğu görülüyor. Buna göre nüfusun kadın sayısı 308115 iken erkek sayısı 304559 olarak görülüyor. Şehrin 1 yıl önceki nüfusu 606934 kişiyken buna göre şehrin nüfusunun 1 yıllık artış oranı %0.94 oluyor.
Tokat ilinin merkez ilçe nüfusu 201231 kişi olurken bu ilçeyi 101568 kişi ile Erbaa ilçesi takip ediyor. Erbaa ilçesinden sonra ise 78101 kişi ile Turhal ilçesi geliyor. Tokat’ın en düşük nüfusa sahip olan ilçesi ise 6880 kişi ile Sulusaray ilçesi oluyor.
Tokat’a Ne Zaman Gidilir?
Tokat Karadeniz’in iç bölgesinde bulunuyor. Konumu nedeniyle Karadeniz’den çok Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinin iklim özelliklerini taşıyor. Buna bağlı olarak da şehirde kış ayları kar yağışlı ve soğuk geçiyor. Yaz aylarının ise kurak ve sıcak geçtiği görülüyor. Ancak şehrin yüksek bölgelerinde yaz serinliği bulunuyor.
Tokat ikliminin sahip oldukları özellikler gezi için şehre ne zaman gidileceğini ortaya koyuyor. Buna göre soğuk ve yağışlardan etkilenmemek için gezi planını yaz aylarında yapmak gerekiyor. Hava durumu takip edilerek yağış olmayan bahar aylarının da gezi için seçilmesi mümkün oluyor.