Kırıkkale’de Gezilecek Yerler ve Tavsiyeler
Kırıkkale Anadolu’nun sanayi kenti olarak biliniyor. Türk hâkimiyetine girdiği dönemde önce köy sonra bucak kullanılan yerler arasında bulunuyor. Şehir kabul edilmesi ise 1989 yılında oluyor.
Kırıkkale şehri 71 plaka kodunu kullanıyor. Şehrin komşuları ise Çankırı, Ankara, Kırşehir, Yozgat ve Çorum illeri oluyor. Anadolu’nun orta bölümünde bulunan şehrin tarihinde Asur, Roma, Hitit ve Bizans medeniyetleri yatıyor. Bu dönemlerde şehrin Kırıkkal ve Kırık isimleriyle anıldığı görülüyor.
Kırıkkale çok sayıda medeniyetin yaşam alanı olarak kullanıldığı için gezilecek yer sayısı fazla oluyor.
Bu yerlerden en önemlileri;
- Çeşnigir Köprüsü
- Sulu Mağara
- Karaahmetli Tabiat Parkı
- Nur Camii
- Taş Mektep
- Obaköy
- Hasandede Camii ve Türbesi
- Silah Müzesi
- Ceritkale Kaya Mezarları
- Hasandede Peribacaları
- Rahmi Pehlivanlı Müze Evi
Kırıkkale gezilecek yerleri incelendiğinde türbe ve cami sayısının fazlalığı göze çarpıyor. Bu durum şehirde dini ibadete geçmişten beri önem verildiğini gösteriyor. Ayrıca türbeler şehrin önemli isimlerine öldükten sonra da değer verildiğini gösteriyor.
Kırıkkale’de Ne Yenir?
Kırıkkale’de özgün lezzetler öne çıkıyor. Ana öğünler, ara öğünler ve tatlılar yönünden zengin olan şehirde her damağın beğeneceği lezzetleri bulmak ve yemek mümkün oluyor.
Kırıkkale’de yenebilecek yemeklerin isimleri;
Sızgıt | Yoğurtlu tarhana çorbası |
Gölleme | Sarığı burma |
Besmeç | Keskin tava |
Omaç | Kadife balığı |
Katma aşı | Pekmez peltesi |
Tuvalak |
Kırıkkale’nin gastronomisini yakından görmek isteyen kişilerin bu yemekleri yemesi gerekiyor. Ayrıca delice şırası, delice üzümü, kavurga ve kırık kahve gibi atıştırmalık ürünlerin tüketilmesi de mümkün oluyor.
Kırıkkale’den Ne Alınır?
Kırıkkale misafirlerine satın alınabilecek geleneksel ürünlerini sunuyor. Bu ürünler arasında kullanılacak eşyalar olduğu gibi tüketim ürünleri de bulunuyor. Özellikle şehirde tarım ileri şekilde yapıldığı için pek çok tarım ürünü satın alınabiliyor.
Kırıkkale’den alınabilecek kullanım ürünleri arasında şunlar bulunuyor; karakeçili kilimleri, dokuma yolluklar, dokuma halılar, heybeler, yatak örtüleri, tığ işleri, ahşap biblolar, magnetler, firketeler ve sehpa örtüleri oluyor.
Kırıkkale’den satın alınabilecek tüketim ürünleri arasında şunlar yer alıyor; kavurga, peynir, mantı, pancar pekmezi, salça, tarhana, delice tuzu ve sirke oluyor.
Kırıkkale’nin Neresinde Kalınır?
Kırıkkale’ye gelen kişilerin konaklamaya uygun otel arayışına girmesi gerekiyor. Otelin nezih, temiz ve konforlu olması seçimin yapılmasında önemli kriterleri oluşturuyor. Ayrıca sunulan hizmetler sayesinde daha kolay seçimin yapılması sağlanıyor.
Kırıkkale’de konaklamaya uygun Kırıkkale otelleri arasından ikisini şunlar oluşturuyor;
Grand Doğan Hotel: Bu otel Yenidoğan Mahallesinde bulunuyor. Otelde 32 oda bulunduğu için kolay konaklama yapılabiliyor. Ayrıca otelde restoran, resepsiyon, wifi, açık büfe kahvaltı, klima ve mini bar bulunuyor.
Acar Otel: Kırıkkale ilinde Fabrikalar Mahallesi üzerinde bulunuyor. Otelin oda çeşitleri suite, triple ve standart oluyor. Bu odalar şehir merkezli ya da balkonsuz oluyor. Lobi, otogar, toplantı salonu ve resepsiyon hizmetleri bulunuyor. Otele giriş saatleri ise 12.00 oluyor.
Kırıkkale’de bulunan festivallerin günlük ücretleri birbirinden farklı oluyor. Ayrıca konaklama süresi uzun olursa haftalık fiyatlandırma yapılandan yararlanılması sağlanıyor.
Kırıkkale’de otel fiyatları 3500-8000 TL aralığında oluyor.
Araç Kiralamak Gerekir Mi?
Kırıkkale toplam 9 ilçesi bulunuyor. Bu ilçeler Bahşılı, Sulakyurt, Çelebi, Yahşihan, Delice, Keskin, Karakeçili, Merkez ve Balışeyh oluyor. Bu ilçeler şehre uzak konumda bulunuyor. Bunun için Kırıkkale gezisi yapmayı isteyen ve bu gezide ilçelere de gitmek isteyenlerin araç kiralaması şarttır. Kiralanan araç sayesinde kısa sürede istenilen konumda bulunulması mümkün oluyor.
Ankara’dan ve diğer şehirlerden Kırıkkale’ye araç kiralayarak gidilmesi mümkün oluyor. Bunun için güvenilir firmayı bulmak ve seyahat zamanına göre kiralamayı yapmak gerekiyor. Günlük, haftalık ve aylık kiralama imkanlarından yararlanılıyor. Firmaların araç filosu içerisinden uygun araç seçilerek yolculuk yapılıyor.
Kırıkkale’de Gezilecek Yerler
Ankara’ya yakın konumda bulunan Kırıkkale çevre illerden gelen turistleri ağırlıyor. Geçmişte ticaret ve sanayi merkezi olarak kullanılması sayesinde ulaşım yolları gelişmiş bulunuyor. Bu da insanların istedikleri zaman Kırıkkale’ye gelerek vakit geçirmelerine imkan veriyor.
Kırıkkale’nin geçmişinin Asurlara kadar dayanması etkisiyle gezmeye uygun çok sayıda adresi bulunuyor. Bu adresleri gezmek için en az 1-2 günlük bir gezinin planlanarak şehre gelinmesi gerekiyor.
Çeşnigir Köprüsü
Kırıkkale ilinin en önemli yapılarından birini Çeşnigir Köprüsü oluşturuyor. Bu köprü Kızılırmak üzerinde yer alıyor ve Selçuklu mimarisinden izleri üzerinde barındırıyor. Köprünün 13.yy yapımı olduğu inanışı bulunuyorsa da tam yapılış tarihi hakkında kesin bilgi bulunmuyor. Ancak Mimar Sinan’ın köprüyü onardığı bilgisi bulunuyor.
Çeşnigir Köprüsü’nün 6 metre genişliği ve 110 metre uzunluğu bulunuyor. Ayrıca köprünün orta bölümünde bir eğim yer alıyor ve bu eğitimin köprünün tam yerine oturması adına yapıldığı düşünülüyor.
Çeşnigir Köprüsü şehrin Keskin ilçesi topraklarında bulunuyor. Ayrıca köprünün bulunduğu alan Çeşnigir Kanyonu olarak da anılıyor. Böylece tarihi Selçuklu köprüsünü merak ederek bölgeye gelen kişiler kanyonda zaman geçirebiliyor. Kanyonun doğal görünümü fotoğraflarda yer almasını sağlıyor.
Ayrıca kanyon çevresinde bulunan parklar, yürüyüş parkurları ve kamp alanları insanlar tarafından kullanılıyor. Köprü Kızılırmak üzerinde yer aldığı için bölgede tekne turları da düzenleniyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücret yok |
Açılış – kapanış saatleri: | 24 saat boyunca açık |
Sulu Mağara
Kırıkkale’de gezilmesi gereken doğal yapılar arasında Sulu Mağara bulunuyor. Bu mağara Keskin ilçesinde bulunmakla birlikte şehre uzaklığı 26 km oluyor. Mağaranın uzunluğu 285 metre olurken turistik amaçla gezilen alanı 115 metre oluyor.
Sulu Mağara’nın Bizans Dönemi’nde ortaya çıktığı biliniyor. Doğal mağara olarak ortaya çıkan bu yapının zaman içerisinde yapay bölümlere kavuştuğu bilgisi bulunuyor. Yapay bölümleri ise gezi için kullanılacak yollar, havuzlar, ışıklandırmalar ve bölümler oluşturuyor. Mağara’nın doğal kalan alanları ise 3 katlı olarak görülüyor.
Keskin ilçesinde bulunan mağaranın ismi Sulu olarak anılmasına rağmen gezilen bölgelerde su bulunmuyor. Su girişi yalnızca yaşanan yağışlar sonrasında görülüyor. Mağaranın içerisi yüksek sıcaklığa sahip olduğu için mağaranın içinde uzun süreli kalınmaması gerekiyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış ücretleri: | 09.00-19.00 (yaz dönemi) 08.00-17.00 (kış dönemi) |
Karaahmetli Tabiat Parkı
2009 yılında açık olan Karaahmetli Tabiat Parkı Kırıkkale’de bulunuyor. Toplam 107 metrekarelik bir alan üzerinde bulunan park Kapulukaya Barajı’nın yakınında yer alıyor. Bunun için parka gelen kişilerin barajdan yararlanması da mümkün oluyor.
Karaahmetli Tabiat Parkı fauna ve flora yönünden zenginliğiyle dikkat çekiyor. Park içerisinde sürüngen, memeli hayvan, balık ve kuş türleri yaşam sürerek park faunasını oluşturuyor. Park içerisinde bulunan kuş türlerinin sayısı 63, balık türlerinin sayısı 13, memeli hayvan türlerinin sayısı 15 ve sürüngen türleri sayısı 12 oluyor. Ayrıca bu parkın bir kısmını oluşturan baraj içerisinde su samurları yaşam sürüyor.
Karaahmetli Tabiat Parkı içerisinde 500’e yakın flora çeşitliliği bulunuyor. Ayrıca bu çeşitliliğin 7 türünü endemik bitkiler oluşturuyor. Parkta görülebilecek endemik bitkiler arasında ise Ankara çiğdemi, tavşan kulağı, ayı pençesi, kuduz otu, kleome ve geven bulunuyor.
Karaahmetli Tabiat Parkı içerisinde tesislerin yer alıyor olması insanların bu parkta saatlerce kalmasına ve parka uygun etkinlikleri yerine getirmesine yardımcı oluyor. Kuş gözlemciliği, balık tutma, fotoğraf çekme, kamp yapma ve piknik yapma en popüler aktiviteleri oluşturuyor. Piknik yapmak isteyen kişiler için hazırlanmış olan masalar, kamelyalar ve oyun parkları bulunuyor. Ayrıca araçlı girişler için park içerisinde otopark yer alıyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Sivil 30 TL, öğrenci 15 TL, otomobil girişi 90 TL |
Açılış – kapanış saatleri: | 09.00-20.00 |
Nur Camisi
Kırıkkale’de bulunan dini yapılar arasında Nur Camisi bulunuyor. Bu cami tarihi olmayan ancak görkemli görünüşüyle dikkat çeken bir dini ibadet yeri olarak ziyaret ediliyor. Şehir merkezinde bulunan caminin kişi kapasitesi 10 bin olarak biliniyor. Bu kişi sayısı açık ve kapalı alanların birlikte kullanıldığı zamanlarda ulaşılacak maksimum sayıyı oluşturuyor.
Nur Camisi’nin temel özelliği Selimiye Camisi’ne benzemesi oluyor. Ayrıca bu caminin 4 minaresi olup ölçüleri 55 metreyi buluyor. Bunun dışında caminin 32 metrelik ana kubbesi bulunuyor.
Nur Camisi külliye özelliğine sahip bir yapı olarak dikkat çekiyor. Cami içerisinde kütüphane, derslik, seminer salonu, rehberlik bürosu, dini eğitim merkezi ve konferans salonu gibi bölümler bulunuyor. Ayrıca Türk İslam el sanatlarının öğrenilmesi için açılan kurslar camide yer alıyor. Son olarak camide bulunan aydınlatma sayesinde caminin almış olduğu ödül bulunuyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | Süre yok |
Taş Mektep
Kırıkkale’nin dikkat çeken yapıları arasında Taş Mektep yer alıyor. Müziğe ve bozlak kültürüne ilgisi olan kişiler bu yapıda eğitim alma ve tarihi binayı gezme imkanı buluyor. Kültür merkezi özelliğine sahip olan yapı Keskin ilçesinde konumlanıyor.
Taş Mektep ismini inşasında kullanılan taşlardan alıyor. Bu taşlar Ankara taşı olup kırmızı renkleriyle öne çıkıyor. Ayrıca yapının kapılarında, merdivenlerinde ve geriye kalan bölümlerinde de taş malzeme kullanıldığı görülüyor. Tek katlı olan yapının planı ise dikdörtgen plan olarak görülüyor. Son olarak binanın çatısında bulunan kiremitler ile Marsilya’ya özgü olan kiremitler oluyor.
Taş Mektep’e gelen kişiler bozlak eğitimi alarak Neşet Ertaş gibi ünlü isimlerin mesleklerinin devam etmesine aracılık ediyor. Ayrıca anma törenleri ve etkinlikler bu binada yapılıyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | 08.30-19.00 |
Obaköy
Kırıkkale halkının eğlenmek için gittiği yerleri arasında doğal güzellikleriyle dikkat çeken Obaköy bulunuyor. Bu yer Kızılırmak’ın kıyısında olup şehre 13 km uzakta bulunuyor. Piknikten yürüyüşe, spordan dinlenmeye kadar çok sayıda aktivitenin yapıldığı adres oluyor. Özel olarak hazırlanmış olan tesisler, mesire alanları ve parkurlar sayesinde insanların ailece burada vakit geçirmesi sağlanıyor.
Obaköy insanların yeni uğraşlar edinmelerine yardımcı oluyor. Bu uğraşlar arasında organik tarım, padok, balık tutma, bisiklet binme, bahçeyle ilgilenme ve futbol bulunuyor. Ayrıca bölgede bulunan iskeleler sayesinde Kızılırmak izlenebiliyor.
Obaköy içerisinde yeşil vadi bulunuyor. Bu vadide pergola, otopark, piknik ve dinlenme alanları bulunuyor. Bu vadinin Obaköy’e bağlanması ise köprü aracılığıyla gerçekleşiyor. Böylelikle insanlar bu iki bölge arasında geziyor.
Obaköy içerisinde kahvaltı mekanları bulunuyor. Bu mekanlarda yapılan kahvaltı sonrası at binme, bisiklet binme veya yürüyüş yapma imkanı bulunuyor. Bisiklet binmek isteyenler için 8 km uzunluğuna sahip Turkuaz Bisiklet Yolu bölgede yer alıyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz (otopark ücretli) |
Açılış – kapanış saatleri: | 09.00-22.00 (pazartesi kapalı) |
Hasandede Camii ve Türbesi
Kırıkkale onlarca türbe ve camiye ev sahipliği yapıyor. Hasandede Camii ve Türbesi bu yapılar arasında öne çıkıyor. Osmanlı Devleti zamanında yapılan Hasandede Camii’nin kitabesinde yapılış yılı olarak 1605 yazıyor. Camiye ismini veren ise Anadolu evliyası ve İslam hukukçusu Hasandede oluyor.
Hasandede Camii kalın duvarlı, giriş kemerli, taş minareli, kesme taşlı ve kare planlı olarak görülüyor. Ayrıca caminin duvarlarında Mekke taşlarının kullanıldığı görülüyor. Tarihi caminin yanında Hasandede ve ailesine ait iki türbe bulunuyor. Böylece kasaba ve şehir halkı tarafından türbelerinde evliyayı anmak için ziyaret edildiği görülüyor.
Hasandede Camii şehirden 12 km uzakta bulunuyor. Bulunduğu yer ise aynı isimle anılan Hasandede kasabası oluyor. İslam hukukçusu olan evliyanın da bu kasabada yaşam sürmesi nedeniyle türbesinin burada olduğu düşünülüyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Yok |
Açılış – kapanış saatleri: | Süresiz |
Silah Müzesi
Kırıkkale ilinde gezilecek müzeler arasında Silah Müzesi önemli oluyor. Bu müze 1993 yılından beri ziyaretçilerine ülkenin silah koleksiyonunun gezilmesi fırsatını sunuyor. Müzede sergilenen eser sayısı ise 299 oluyor.
Silah Müzesi’ni gezmek isteyenlerin Yahşihan ilçesine gitmesi gerekiyor. Bu ilçe Kırıkkale’den 33 km uzakta bulunuyor. Araçla yapılan ulaşımın ardından MKE Silah Fabrikası’na gidilmesi gerekiyor çünkü müze fabrika içerisinde bulunuyor. Ayrıca müzenin gezilebilmesi için izin alınması gerekiyor.
Yahşihan ilçesinde bulunan Silah Müzesi’nde ülkenin 15-20. yüzyılında kullanılan silahlar sergileniyor. Bu silahların büyük bir bölümünün Karadeniz Bölgesi’nden geldiği biliniyor. Geriye kalan silahlar ise İstanbul Tophane imzası taşıyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | Süresiz |
Ceritkale Kaya Mezarları
Kırıkkale’de görülecek adreslerden birisi Ceritkale Kaya Mezarları bulunuyor. Bu mezarlar Keskin ilçesinde bulunuyor ve mezarlar kayalar içerisine oyulmuş şekilde görülüyor. Bu mezarların yapıldığı tarih ise Demir Çağı oluyor.
Ceritkale Kaya Mezarları’na gitmek için Kırıkkale’den 35 km uzakta bulunan Keskin ilçesine geçilmesi gerekiyor. Bu ilçeye gelindikten sonra Ceritkale köyüne geçilmesi ve mezarların ziyaret edilmesi mümkün oluyor.
Ceritkale’de kaya mezarlarının yanı sıra Ceritkale bölgesinde yaşayan insanların oluşturduğu yapılar bulunuyor. Bu yapılar da kayalara oyulmuş şekilde bulunuyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | 24 saat |
Hasandede Peribacaları
Kırıkkale’nin doğal güzelliklerinden birisi Hasandede Peribacaları oluyor. Kırmızı renge sahip olan bu peribacaların toprakların aşınmasıyla oluştuğu biliniyor. Bu doğal oluşumların bulunduğu yer ise Hasandede Kasabası oluyor.
Hasandede Peribacaları gün batımı ve gün doğumlarında ziyaret edilebiliyor. Böylelikle kırmızının etkileyici renginin insanlar tarafından görülmesi sağlanıyor. Ayrıca bu peribacaları haftanın 7 günü ziyaret edilebiliyor.
Konum için Tıklaynız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış ücretleri: | 24 saat |
Rahmi Pehlivanlı Müze Evi
Kırıkkale’ye gelen gezginlerin görmesi gereken müzeler arasında Rahmi Pehlivanlı Müze Evi bulunuyor. Bu ev ünlü ressam Rahmi Pehlivanlı’nın dünyaya gelip yaşam sürdüğü ev olarak biliniyor. Bu evde ressama ait eşyalar ve çizdiği resimler sergileniyor.
Ressam Rahmi Pehlivanlı’nın çizdiği resimler arasında kral, kraliçe, padişah ve savaş kahramanlarının portreleri bulunuyor. Bu özelliği sayesinde ressamın Dünya tarafından tanındığı ve ziyaret ettiği biliniyor. Bu ressamın yaşadığı tarih ise 1926-1992 yılları oluyor. Ayrıca ressama ait olan bu evde resimlerinin yanı sıra kazandığı ödüller sergileniyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücret yok |
Açılış – kapanış saatleri: | 24 saat açık |
Kırıkkale Nerede?
1989 senesinde il olan Kırıkkale İç Anadolu topraklarında bulunuyor. Geçmişte sanayi ve ticaret kenti olması nedeniyle gelişmiş ulaşım yolları üzerinde bulunuyor. Bu yollar şehre gelecek insanların geliş süresinin kısalmasında etkili oluyor.
Kırıkkale’ye büyükşehirler üzerinden gelecek kişilerin yol almaları gereken mesafeleri şunlar oluşturuyor;
İstanbul Kırıkkale arası: | 6 saat 22 dakikada gidiliyor. İstanbul’un bu şehre uzaklığı ise 519 km oluyor. |
Ankara Kırıkkale arası: | 1 saat 16 dakikada gidiliyor. Ankara’nın bu şehre uzaklığı ise 79 km oluyor. |
İzmir Kırıkkale arası: | 8 saat 30 dakikada gidiliyor. İzmir’in bu şehre uzaklığı ise 673 km oluyor. |
Bursa Kırıkkale arası: | 5 saat 37 dakikada gidiliyor. Bursa’nın bu şehre uzaklığı ise 471 km oluyor. |
Antalya Kırıkkale arası: | 6 saat 30 dakikada gidiliyor. Antalya’nın bu şehre uzaklığı ise 516 km oluyor. |
Gaziantep Kırıkkale arası: | 7 saat 25 dakikada gidiliyor. Gaziantep’in bu şehre uzaklığı ise 662 km oluyor. |
Kırıkkale’ye Ege, Karadeniz, Marmara, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu illerinden gidilmesi mümkün oluyor. Ancak kilometrenin artması gidiş süresini doğrudan etkiliyor. Bunun için kişilerin bulundukları şehrin Kırıkkale’ye kaç km uzak olduğunu öğrenerek plan yapması gerekiyor.
Kırıkkale’ye Nasıl Gidilir?
Kırıkkale şehrine yılın her günü gidilmesi mümkün oluyor. Ancak ulaşımın sağlanması için hangi yöntemin kullanılacağının belirlenmesi ve gerekli hazırlıkların yapılması gerekiyor.
Karayolu Ulaşımı
Kırıkkale’ye gitmek denilince akla ilk olarak karayolu ulaşımı geliyor. Kişisel araçlar, şehirlerarası otobüsler, kiralık araçlar ve taksiler Kırıkkale’ye gidişte kullanılıyor. Tercih edilen araca bağlı olarak yapılacak harcama, ulaşım süresi ve güzergahlar değişiklik gösteriyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yozgat’ta Görülecek Yerler ve Tavsiyeler
Kişisel araç kullanıldığı durumlarda Kırıkkale’ye Ankara üzerinden gidiliyor. Ankara yoluna ulaşın kişiler Kırıkkale yönüne dönerek sürüşlerine devam ediyor. Böylece 75 dakika içerisinde şehre ulaşmaları mümkün oluyor.
Kırıkkale’ye şehirlerarası otobüsleri gidilebiliyor. Bunun için hangi şehirde bulunulursa bulunulsun Kırıkkale aracı araması yapılıyor ve uygun seferin bulunmasıyla bilet alınarak yolculuk gerçekleştiriliyor. Otogar şehir merkezinde bulunduğundan otobüsle gelenler merkezden istedikleri bölgeye geçiş imkanı buluyor. Otobüslerle Kırıkkale’ye gitmek 150-1000 TL arasında değişiyor.
Kırıkkale’ye taksi kullanarak gidilmesi yüksek ücret ödenmesi durumunu oluşturuyor. Şehre yakın bir konumdan ulaşım sağlanacaksa ücret düşük olurken uzak bir konumdan ulaşılması ücretin artmasını sağlıyor. Bunun için taksi son çare olarak kullanılan araçları oluşturuyor.
Kırıkkale’ye karayolu ulaşımı için tercih edilecek son araç kiralık arabalar oluyor. Bu arabalar Kırıkkale gezisinde de kullanılıyor. Böylece şehrin önemli adreslerine ulaşmakta zorluk yaşanması engellenmiş oluyor. Araç kiralama şartlarının uygun olması ve yolculuğa uygun aracın bulunması ile yolculuk gerçekleştiriliyor.
Havayolu İle Ulaşım
İzmir, İstanbul, Antalya ve diğer şehirlerden havayolu ile Kırıkkale’ye gitmek istenebiliyor. Bu durumda Ankara uçağına binilmesi gerekiyor. Böylelikle yolcular Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan uçaktan inerek şehre geçebiliyor.
Uçaktan iniş sonrasında Kırıkkale’ye gitmek için dolmuş, taksi, minibüs ve yolcu servisleri kullanılabiliyor. Ücret karşılığı bu araçlardan biri kullanılarak 90 km uzakta bulunan şehre ulaşılıyor.
Demiryolu İle Ulaşım
Demiryolu ulaşımı Kırıkkale’ye ulaşmak için değerlendirilecek bir yöntemi oluşturuyor. Doğu Anadolu ve Ankara istikametine giden trenler Kırıkkale için kullanılabiliyor. En yakın Kırıkkale istasyonunda iniş yapılarak şehre ulaşılabiliyor. Bu yolculuğu yapmak için seyahat zamanına uygun tren biletinin alınması gerekiyor.
Kırıkkale’nin Nüfusu Ne Kadar?
Kırıkkale nüfus sayısı düşük şehirlerden biri oluyor. Bu şehrin son nüfusu 284626 kişi oluyor. Bu haliyle şehir nüfus ortalamasında 81 il içerisinde 63. sırayı alıyor. Bu haliyle nüfus düşük seyrediyor.
Kırıkkale nüfusunu 141112 kadın 141941 erkek nüfusu oluşturuyor. Erkek nüfusu %50,15 oranında iken kadın nüfusu %49,85 oranında oluyor. Nüfusun yoğunluğu ise kilometre karede 62 kişi oluyor.
Kırıkkale’nin merkezi 192558 kişilik nüfusa sahip oluyor. En düşük nüfusun bulunduğu yer ise 2748 kişiyle Çelebi ilçesi oluyor.
Kırıkkale’ye Ne Zaman Gidilir?
Kırıkkale’de yıl boyunca yaz ve bahar ayları ziyaret edilebiliyor. Karasal iklimin benimsenmesi şehirde bu iklimin etkisiyle yaz aylarında sıcaklıklar çok fazla yüksek oluyor. Bu da yapılacak yolculuğun kolaylıkla yapılması sağlanıyor.
Kırıkkale şehrinde yıl içerisinde festivaller yapılıyor. Bu festivaller özellikle Eylül arasında yapıldığında için gezinin bu aya denk getirince yapılması söyleniyor. Böylelikle Ay Çiçeği Şenliğe, Karakeçili Ertuğrul Gazi’yi Anma Kültür Şenliği, Yahşihan Yoğurt Festivali ve Delice Üzüm-Kavun Festival’le yoğun ziyaretçe ağırlar yükleniyor.