Sivas’ta Gezilecek Yerler ve Tavsiyeler
Sivas Kongresi’nin yapıldığı şehir olan Sivas Türk tarihi açısından büyük önem taşıyor. Bu önemin etkisiyle yıl boyunca binlerce yerli turisti ağırlıyor. Ayrıca şehrin sahip olduğu kültürel miras yabancı turistlerin ilgi duymasını sağlıyor. Şehre gelen kişiler unutamayacakları bir gezi ve kültür turu deneyimi yaşıyor.
Sivas’ın en ünlü gezilecek yerleri;
- Sivas Darüşşifası
- Çifte Minareli Medrese
- Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi
- Sarissa Antik Kenti
- Divriği Ulu Cami
- Şuğul Vadisi
- Tarihi Kent Meydanı
- Gökpınar Gölü
- Aşık Veysel Müzesi
- Sivas Arkeoloji Müzesi
- Buruciye Medresesi
- Kurşunlu Hamam
Sivas’ın bu zenginliklerini gezip görmek için 3-4 günlük bir sürenin ayrılması gerekiyor. İlçeler ve beldeler içinde de kültürel değerler bulunduğu için gerekli zamanın ayrılmış olması hedeflenen Sivas gezi deneyiminin en iyi şekilde gerçekleşmesini sağlıyor.
Sivas’ta Ne Yenir?
Sivas insanların damaklarından silemeyecekleri lezzetlere sahiptir. Yörenin lezzetleri özellikle yeni yemek tatmayı seven kişilere hitap ediyor. Aşlardan kebaplara, çorbalardan tatlılara ve pilavlara kadar geniş çeşitlilik bulunuyor.
Sivas’ın meşhur yiyecekleri;
Çılbır | Sübüra |
Sivas köftesi | Kelle tatlısı |
Kesme aşı | Divriği pilavı |
Baviko | Madımak |
Katmer | Kazan simidi |
Listede bulunan Sivas köftesinin coğrafi işareti bulunuyor. Bunun için yöresel köftenin şehirdeki hemen her yemek mekanında satışının yapıldığını görmek mümkün oluyor.
Sivas’tan Ne Alınır?
Sivas el sanatları yönünden gelişen şehirler arasında bulunuyor. Bunun etkisiyle şehrin çarşı, pazar ya da alışveriş yerlerinde el emeği sanat ürünlerinin satıldığı görülüyor. Bu ürünler kullanım için, hatıra için veya hediye için satın alınabiliyor.
Sivas’tan alınabilecekler;
- Gümüş takı
- Sivas bıçağı
- Yöresel kıyafet
- El örgüsü kilim
- Nakışlı çorap
- Bakır işleme ürünler
- İsimlik
- Kilim
- Ağızlık
- Şamdan
- Kalemlik
Ayrıca Sivas’tan yerlilerin yetiştirdiği bal, pezik dal turşusu, katmer, mantı, madımak, erişte ve kurutulmuş gıdalar satın alınabiliyor. Böylece gezi sonunda eli boş dönülmemiş oluyor.
Sivas’ın Neresinde Kalınır?
Sivas’a birkaç günlük gezi için gelecek kişilerin uygun bir yerde konaklaması gerekiyor. Bunun için Sivas’ta ve ilçelerinde yıl boyu çalışan oteller bulunuyor. Bu oteller lüks, ekonomik, aileye uygun, apart ve pansiyon gibi gruplara ayrılıyor. Sivas’ta konaklama için aranan özelliklere göre otel belirlenebiliyor.
Sivas otelleri arasında şu iki ismin öne çıktığı ve tatilciler tarafından önerildiği görülüyor;
The Green Park Sivas
Bu otel Sivas’taki 5 yıldızlı oteller arasında bulunuyor. Gültepe Mahallesi’nde bulunan bu otel spa, fitness salonu, restoran, kapalı havuz ve bar imkanı veriyor. Ücretsiz otopark ve ücretli havalimanı servisi hizmeti bulunuyor.
Behrampaşa Otel
Bu otel Paşabey Mahallesinde bulunuyor. Otelin bulunduğu bina Tarihi Behrampaşa Hanı oluyor. Böylelikle turistlerin tarihi bir yapıda kalma imkanı bulmaları sağlanıyor. Merkezde olan bu otelde konaklayan kişiler kısa sürede tarihi yerlere ulaşıyor. Otelde 48 oda bulunuyor ve rezervasyonla oda ayırtmak mümkün oluyor.
Sivas merkezde vakit geçirecek kişilerin merkezde bulunan otellerden seçmesi gerekiyor. Böylelikle medrese ve müze gibi yerlere yürüyerek ulaşma imkanları bulunuyor. Merkezdeki otellerin bütçeye ve aranan özelliklere göre belirlenmesi mümkün oluyor.
Sivas’ta Otel Fiyatları Ortalama 3.000 TL – 7.000 TL Arasında Değişiyor
Araç Kiralamak Gerekir Mi?
Sürücü belgesi bulunan kişilerin Sivas’ı gezmek için araç kiralama imkanı bulunuyor. Bu hizmet sayesinde şehre ulaşılması da gezilmesi de kolaylaşmış oluyor. Özellikle otobüs ve dolmuş gibi araçların kullanılması zorunluluğu ortadan kalkıyor.
Sivas için araç kiralama şehir merkezinden yapılabileceği gibi havalimanı, otogar veya tren garı üzerinden de yapılıyor. Bu kiralama yöntemi yalnızca Sivas şehir içinde araçla gezilmesine imkan veriyor. Bu şekilde kiralama hizmeti alındığında gezi bittiğinde sözleşmede belirlenen yere aracın teslim edilmesi sağlanıyor.
Sivas için kullanıma uygun araç kiralanabileceği gibi şoförlü kiralama imkanları da bulunuyor. Bu hizmet alındığında aracı başkası kullanarak konforlu gezi deneyimi yaşanıyor. Şoförlü yapılan kiralamalarda gezi rotalarında şoför desteğinden faydalanılması da mümkün oluyor.
Sivas’ta Gezilecek Yerler
Kral Yolu ve İpek Yolu’nun kesiştiği şehir Sivas tarih ile doğanın bir araya geldiği kentlerden birisi oluyor. Bu şehir öyle zengin ki her bölgesinde gezilmeye değer yerler bulunuyor. Bu da şehrin Anadolu’nun kültürel cennetlerinden biri olmasını sağlıyor. Bu şehre tatile çıkan kişilerin 3-4 günlük geziyle Sivas’ın hemen her yerini görmesi mümkün oluyor.
Sivas Darüşşifası
Sivas’taki Türkiye Selçuklu Devleti eserlerinden birisi Sivas Darüşşifası oluyor. Bu darüşşifanın yapılış tarihi 1217-1218 yıllarını gösteriyor. O dönemde hastaların tedavi edilmesi için bu darüşşifanın yapılmasını sağlayan ise I.İzzettin Keykavuz oluyor. Bunun için hükümdarın darüşşifa içerisinde bir türbesi bulunuyor. Böylece tarihi yapıyı ziyarete gelen kişilerin hükümdarı ziyaret imkanı bulunuyor.
Sivas Darüşşifası ayrıca Şifaiye Medresesi olarak da anılıyor. Bu isimle anılmasının nedeni yapının Osmanlı Devleti zamanında medrese işlevi görmüş olması oluyor. Bu yapı 3400 metrekareye sahip ölçüsüyle dönemin en büyük hastanesi olma özelliğini de üzerinde taşıyor.
Sivas Darüşşifası dört eyvanlı yapıya sahip şekilde gözüküyor. Ayrıca darüşşifa binası üzerinde süslemeler, kitabeler, motifler ve kabartmalar bulunuyor. Bu süslemelerde ay, güneş, erkek, kadın ve çiçek motifleri görülüyor. Bu yapıyı ziyaret için gelen kişilerin tam karşısında bulunan Çifte Minareli Medrese’yi görme imkanı da bulunuyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | 09.00-23.45 |
Çifte Minareli Medrese
Sivas’ta bulunan Çifte Minareli Medrese 1271 yılında yapılmış tarihi bir medrese olarak öne çıkıyor. Bu medresenin yapılmasını sağlayanın kişinin ise İlhanlı vezirlerinden olan Şemseddin Cüveyni olduğu biliniyor. Bu medresenin temel özelliklerini çift minaresi, çini örgüleri, taç kapısı, mukarnas nişleri, eyvanlı yapısı ve yarım yivli kuleleri oluşturuyor.
Çifte Minareli Medrese günümüze ulaşana kadar çok sayıda yıkıma uğramış. Bunun için aslına uygun olacak şekilde yenilenen çok sayıda bölümü bulunuyor. Ancak görkemli olan taç kapısının orijinal halini günümüze kadar koruduğu biliniyor.
Çifte Minareli Medrese kent meydanında bulunuyor. Böylelikle Sivas’a gelen kişiler meydan üzerinden bu medreseyi ve yakınlarında bulunan cami ile türbe gibi yerleri gezebiliyor. Bu medrese geçmişte Darül hadis ismiyle kullanılmış. Ayrıca bu medrese 2014 itibariyle Unesco’nun geçici miras listesinde bulunuyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | 24 saat açık |
Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi
Sivas Kongresi’nin yapıldığı bina günümüzde Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak kullanılıyor. 1892 yılında yapılan bu bina 1919 yılında kongreye ev sahibi olarak kullanılmış. Bir dönem Sivas Lisesi işlevi gören bina 1990 yılından beri müze olarak kullanılıyor ve Sivas’a gelen ziyaretçileri ağırlıyor.
Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi içerisinde çok sayıda eşya sergileniyor. Bu eşyaların büyük bir bölümünü Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının eşyaları oluşturuyor. Ayrıca müze içerisinde atanın kongre zamanı çalıştığı odanın aslına uygun olarak düzenlenmiş hali bulunuyor. Bunun dışında müze içerisinde Atatürk başta olmak üzere çok sayıda ismin heykelleri yer alıyor.
Müze içerisinde dönemde kullanılan önemli belgeler, notlar, telgraflar sergileniyor. Ayrıca kongre esnasında Anadolu Müdafaai Hukuk Cemiyeti kurulduğu için bu cemiyetin belgeleri bulunuyor. Son olarak binanın lise olarak kullanıldığı dönemden kalma sıra, masa ve eşyalar sergileniyor.
Müzenin bulunduğu bina 3 katlı, taş ve ahşap malzeme kullanılarak tasarlanmış. Ayrıca binanın iç avlusu bulunuyor. Bu müzenin gezilmesi için Mehmet Paşa Mahallesine gidilmesi gerekiyor.
Konum için Tıklayınız
Giriş ücreti: | 235 TL (Müzekart kullanılabilir) |
Açılış – kapanış saatleri: | 08.00-17.00 |
Sarissa Antik Kenti
Sivas’ın tarihi zenginliklerinden birisi Sarissa Antik Kenti oluyor. Bu kent yapılan araştırmalara göre M.Ö 1500 yıllarına dayanıyor. Kentin kim tarafından yapıldığı hakkında kesin bilgi yok ancak Hititlilerin uzun yıllar bu kentte yaşam sürdüğü biliniyor. Bu bilgiyi kanıtlayan ise arkeolojik kazılarda çıkan Hitit tabletleri ve eşyalar oluyor.
Sarissa Antik Kenti’nde yapılan kazılarda ortaya çıkan Hitit tabletlerinde iki konu okunabiliyor. Bu konular bayram ve din oluyor. Halkın geçmişte bayramları sevinçle kutladığı ve dini inanışa önem verdiği anlaşılıyor.
Sarissa Antik Kenti kral mühürleri bulunuyor. Bu mühürlerin Hititler ve sonrasında bölgede yaşayan krallara ait olduğu düşünülüyor. Mühürlerde ismi geçen kral ise Mimazati olarak anılıyor. Ayrıca antik kent içerisinde boğa heykeli bulunuyor.
Sarissa Antik Kenti halk arasında Kuşaklı ismiyle anılıyor. Kentin bulunduğu yer ise Sivas’a bağlı Altınyayla ilçesi oluyor. Bu ilçenin ve antik kentin şehre uzaklığı ise 65 km oluyor.
Konum için Tıklayınız
Gidiş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | 09.00-17.00 |
Divriği Ulu Cami
Sivas denilince insanların aklına Divriği Ulu Cami geliyor. Bu tarihi yapı mimar Ahlatlı Hürrem Şah tarafından 1228-1243 yılları arasında yapılıyor. Bu yapının inşa edildiği zaman ise Sivas’ın Mengücek Beyliği’nde olduğu dönem ve camiyi yaptıran isim ise Ahmet Şah oluyor. Ahmet Şah ise Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu olan Süleyman Şah’ın oğlu olarak biliniyor. Bunun için yapının Selçuklu eserleri arasında yer aldığı da görülüyor.
Divriği Ulu Cami 1228 yılında ilk olarak cami halinde inşa ediliyor. Bu tarihten sonra camiye darüşşifa ekleniyor. Bu eklemeyi yaptıran isim ise Ahmet Şah’ın eşi Turan Melek Sultan oluyor. Yapıya ait olan darüşşifanın uzun yıllar hasta tedavi etmek için kullanıldığı ve tedavinin su sesinden yararlanılarak yapıldığı biliniyor. Ayrıca cami ve hastanenin yanında iki kubbesi bulunan bir türbe bulunuyor.
Divriği Ulu Cami gezildiğinde mimarisinin oldukça sade olduğu görülüyor. Yapının en görkemli bölümü taç kapısı oluyor. Bu kapı üzerinde bitki, geometri ve asimetri figürleri bulunuyor. Asimetrik figürlerin ise caminin hiçbir yerinde birbirini tekrarlamadığı görülüyor.
Divriği Ulu Cami üzerinde 3 farklı kapı bulunuyor. Bu kapılar batı kapı, şah kapı ve cennet kapı oluyor. Cennet kapı ise sahip olduğu etkileyici siluetleri sayesinde ilgi çekiyor. Bu kapı üzerinde namaz kılan erkek ve kadın siluetleri gözüküyor. Ancak bu siluetlerin gözükmesi için saatlerini beklemek gerekiyor. Kadın silueti sabah 07.00’de ortaya çıkarken erkek silueti ikindi zamanı ortaya çıkıyor,
Divriği Ulu Camii Sivas merkez değil de Divriği ilçesinde bulunuyor. Bunun için camiyi, türbeyi ve darüşşifayı görmek isteyen kişilerin bu ilçeye geçmeleri gerekiyor. Sivas’tan bu ilçeye ulaşım ise ortalama 2 saat sürüyor.
Konum için Tıklayınız
Gidiş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | 08.00-19.00 |
Şuğul Kanyonu
Sivas’ın gezilecek yerleri tarihi binalarla sınırlı değil. Ayrıca şehir ve çevresinde çok sayıda doğal yer bulunuyor. Şuğul Kanyonu bunlardan yalnızca birini oluşturuyor.
Şuğul Kanyonu Sivas’ın Gürun ilçesinde bulunuyor. Şuğul Vadisi üzerinde oluşmuş olan bu kanyonun çevresinde çok sayıda dere ve mağara bulunuyor. Bu yapılar karşıdan izlenebileceği gibi aktiviteler için de kullanılabiliyor. Böylelikle kanyona gelen insanların günlerini eğlenerek ve enerjilerini atarak geçirmeleri sağlanıyor.
Şuğul Kanyonu çevresinde doğa yürüyüş alanları bulunuyor. Böylece insanların kanyon yakınına ulaşması sağlanıyor. Bu ulaşım esnasında fotoğraf çekilmesi, suyun ve temiz havanın dinlenmesi mümkün oluyor. Bunun dışında kanyonun sahip olduğu kayalar ve dağlar kullanılarak tırmanış yapılarak macera yaşanabiliyor.
Şuğul Kanyonu ve vadisi içerisinde insanların yemek yiyebilecekleri işletmeler bulunuyor. Kır bahçeleri, açık hava restoranları ve balık çiftlikleri bu işletmelerin birkaçını oluşturuyor. Kanyon içerisinde doğayla baş başa kahvaltı yapılması mümkün oluyor. Kahvaltıda müşterilere sunulan ürünler ise organik olan ve yörede yetiştirilen ürünler oluyor.
Şuğul Kanyonu Sivas’ın Gürun ilçesinde bulunuyor ve bu kanyona ulaşmak için 142 km yolculuğun yapılması gerekiyor. Bunun için insanların kanyonu boş zamanlarında ve Sivas merkez gezilerini bitirdikten sonra gezmeleri gerekiyor.
Konum için Tıklayınız
Gidiş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | 24 saat açık |
Tarihi Kent Meydanı
Sivas’a gelindiğinde gezilen ilk adres Tarihi Kent Meydanı oluyor. Bu meydan merkeze bağlı Eskikale Mahallesi’nde bulunuyor. Bu meydana gelen kişiler Sivas’ın simgesi olan tarihi binaları meydan içerisinde görme imkanı buluyor. Yapılar birbirine yakın konumda olduğu için sırayla gezme imkanını da elde etmiş oluyorlar.
Tarihi Kent Meydanı’nda çok sayıda yapı bulunuyor. Bu yapıların bazılarının isimleri şunlar oluyor; Kale Camii, Atatürk Kongre Merkezi, Çifte Minareli Medrese, Buruciye Medresesi, Kale Hamamı, Şifaiye Medresesi, Tarihi Valilik ve Tarihi Jandarma binaları oluyor.
Tarihi Kent Meydanı’nda bulunan yapıların geneli Osmanlı ve Selçuklu dönemini simgeliyor. Mimarı tarzları, süslemeleri ve yapılış şekilleri yönünden iki Türk devletinin geçmişine kapı aralanmasına yardımcı oluyor.
Tarihi Kent Meydanı’nda gezmekten yorulan kişilerin dinlenebilecekleri adresler bulunuyor. Kafe, lokanta, çay bahçesi ve restoran gibi adresler sayesinde dinlenmenin yanı sıra yeme içme imkanı da kazanılıyor. Özellikle yemek satışı yapılan adreslerde Sivas’ın en meşhur yemeklerini yeme imkanı bulunuyor.
Konum için Tıklayınız
Gidiş ücreti: | Ücretsiz (tarihi yapılar hariç) |
Açılış – kapanış saatleri: | 24 saat açık (tarihi yapılar hariç) |
Gökpınar Gölü
Gürun ilçesinde bulunan Gökpınar Gölü Sivas’ın doğal güzelliklerinden bir tanesini oluşturuyor. İlçeye yaklaşık 10 km uzak olan göl küçük ve büyük olmak üzere ikiye ayrılıyor. Büyük göl kısmında insanlar eğlenme ve yüzme imkanı buluyor. Küçük göl bölümünde ise alabalık üretimi yapılıyor.
Gökpınar Gölü insanların dinlenmek için seçtiği yerlerden biri oluyor. Tertemiz doğası, mavi ile yeşilin birleştiği ortamı, serin suyu ve dinlendirici ortamı insanları çekiyor. Göl ayrıca kayaların dibinde oluştuğu için etkileyici görünüyor.
Gökpınar Gölü 3 km² uzunlukta bulunuyor. Bu sayede göl içerisinde sandalla gezmek mümkün oluyor. Ayrıca suları serin ve temiz olduğu için yüzme imkanı veriyor. Gölün çevresi ağaçlık olduğu için piknik yapılması için de kullanılabiliyor. Ayrıca göl çevresine özel olarak yapılan parkurlar sayesinde yürüyüş yapılabiliyor.
Konum için Tıklayınız
Gidiş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | 24 saat açık |
Aşık Veysel Müzesi
Ünlü halk ozanı Aşık Veysel’in doğup büyüdüğü ev günümüzde müze olarak kullanılıyor. Bu müzede ozanın yaşamı boyunca kullandığı eşyalar, yaptığı eserler, ozanın resimleri ve ozan hakkındaki belgeler sergileniyor. Bu müze sayesinde ozanın herkes tarafından tanınması ve unutulmaması sağlanmaya çalışılıyor.
Aşık Veysel Müzesi Sivas’ın Şarkışla ilçesinde bulunuyor. İlçeye bağlı olan Sivrialan Köyü’nde bulunan tek katlı yapı müze görevi görülüyor. Bu binanın müzeye dönüştürülmesi 1982 yılı oluyor. Bu tarihten beri müze Aşık Veysel’i seven kişilerce ziyaret ediliyor.
Müzenin bulunduğu evin yanında 2012 yapımı ek bina bulunuyor. Bu binada ozandan kalan eşyaların bir bölümü sergileniyor. Ayrıca bu iki bina arasında özel olarak hazırlanan bir bölüm daha bulunuyor. Bu bölüme Karanlık Oda ismi veriliyor ve ziyaretçilerin bu odada ozanı anlamaları sağlanıyor. Ayrıca müzenin genelinde görme engellilere uygun çalışmalar bulunuyor ve böylelikle engelli kişilerin müzeyi rahatça gezmesi sağlanıyor.
Konum için Tıklayınız
Gidiş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | 08.00-17.00 |
Sivas Arkeoloji Müzesi
Sivas ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda çıkarılan yapıtlar Sivas Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. 1983 yılında açılmış olan müze kent meydanına yakın bir konumda bulunuyor. Böylece 10 dakika içerisinde ulaşım sağlanarak Sivas’ın arkeolojik geçmişine bakılabiliyor.
Sivas Arkeoloji Müzesi 3 katlı bir binada hizmet veriyor. Binanın her katında farklı sergi salonları bulunuyor. Müzede sergilenen eserlerin büyük bir bölümü Eski Tunç Çağı ve Kalkolitik Çağı yansıtıyor. Bu çağların dışında Sivas’ta egemenlik süren Selçuklu, Hitit, Osmanlı ve Roma gibi devletleri yansıtan eserler sergileniyor. Ayrıca müzede memeli hayvan fosilleri de sergileniyor ve bu fosillerin 9 milyon yıllık olduğu biliniyor. Müzede toplamda sergilenen eser sayısının 10 bini aştığı biliniyor.
Sivas Arkeoloji Müzesi bulunduğu bölgenin ve Anadolu’nun arkeoloji alanındaki en büyük müzesi olma özelliğini taşıyor. Bölgede yapımı devam eden kazılardan da çıkarılan eserler bu müzede teşhir edilmeye başlıyor. Ayrıca müzenin 2018 yılında aldığı yılın müzesi ödülü bulunuyor.
Konum için Tıklayınız
Gidiş ücreti: | 140 TL (müzekart geçerli) |
Açılış – kapanış saatleri: | 08.00-17.00 |
Buruciye Medresesi
Sivas’ta bulunan medreselerden birisi Buruciye Medresesi oluyor. Bu medresenin Selçuklu döneminde 1271 yılında yapıldığı biliniyor. Bu medreseyi yaptıran isim ise II. Gıyaseddin Keyhüsrev oluyor.
İki katlı olarak yapılmış olan Buruciye Medresesi günümüzde müze işlevinde kullanılıyor. Ayrıca medresenin avlusunda kafe bulunuyor ve bu kafe medreseyi gezen kişilere dinlenme imkanı veriyor. Bu medresenin bulunduğu yer ise Sivas Tarihi Kent Meydanı oluyor.
Konum için Tıklayınız
Gidiş ücreti: | Ücretsiz |
Açılış – kapanış saatleri: | 24 saat açık |
Kurşunlu Hamam
Sivas’ın gezilecek son rotasını Kurşunlu Hamam oluşturuyor. Bu hamam Behram Paşa tarafından 1576 yılında yaptırılmış olup günümüzde de işlevine devam ediyor. Bu hamamın en önemli özelliği kesme taştan yapılan duvarlara kurşun dökülmesi oluyor.
Kurşunlu Hamam çifte hamam özelliğini taşıyor. Böylelikle hamamdan hem erkekler hem de kadınlar yararlanabiliyor. Bu hamam Paşabey Mahallesinde bulunuyor. Tarihi özelliğe sahip olan hamama kese ve yıkanma amacıyla giriş yapılabiliyor.
Konum için Tıklayınız
Gidiş ücreti: | 200 TL |
Açılış – kapanış saatleri: | 07.00-23.00 |
Sivas Nerede?
Kangal köpeği, madımağı ve Sivas köftesi ile ünlü şehir İç Anadolu topraklarında bulunuyor. Bunun için güney, kuzey, batı veya doğu gibi bölgelere uzak bir konumda bulunuyor. Şehrin uzak bir konumda bulunması nerede ve hangi mesafede gibi soruları beraberinde getiriyor. Özellikle metropol şehirlerden Sivas’a gelinmek istendiğinde yol alınacak mesafenin önceden bilinmesi gerekiyor.
Şehirlerin Sivas’a olan mesafe bilgileri;
İstanbul Sivas arası: | 880 km mesafedir. Bu mesafe için 9 saat 47 dakikalık yolculuk gerekir. |
Ankara Sivas arası: | 440 km mesafedir. Bu mesafe için 5 saat 19 dakikalık yolculuk gerekir. |
İzmir Sivas arası: | 1035 km mesafedir. Bu mesafe için 12 saat 19 dakikalık yolculuk gerekir. |
Bursa Sivas arası: | 832 km mesafedir. Bu mesafe için 9 saat 44 dakikalık yolculuk gerekir. |
Antalya Sivas arası: | 767 km mesafedir. Bu mesafe için 9 saat 24 dakikalık yolculuk gerekir. |
Gaziantep Sivas arası: | 400 km mesafedir. Bu mesafe için 4 saat 58 dakikalık yolculuk gerekir. |
Ayrıca Sivas şehri Erzincan, Malatya, Yozgat, Giresun ve Kayseri gibi şehirlerde komşu oluyor. Bu şehirler ile arasındaki ortalama mesafe ise 3 saat oluyor.
Sivas’a Nasıl Gidilir?
Türkler için büyük öneme sahip Sivas’ın her dönem gezilmek istendiği görülüyor. Bu geziyi gerçekleştirmek için yaşanan yerden Sivas’a gitmenin en uygun yolunun belirlenmesi gerekiyor. Bu aşamada kişilerin değerlendirebilecekleri 3 seçenek bulunuyor. Bu seçenekler masrafları, güzergahları ve yolculuk saatleri dikkate alınarak belirlenebiliyor.
Havayolu Ulaşımı
Sivas şehrine uçakla gelme imkanı bulunuyor. Şehirde bulunan Nuri Demirbağ Havalimanı şehirlerarası uçuşları kabul ediyor. Havalimanının bu durumu Türkiye’nin uçakla ulaşımı olan her kentinden Sivas’a gelinmesini sağlıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kırıkkale’de Gezilecek Yerler ve Tavsiyeler
Nuri Demirbağ Havalimanı’nın şehir merkezine 23 km mesafesi bulunuyor. Uçaktan inen kişiler havalimanı servisleri veya dolmuşlarla merkeze gelme fırsatı buluyor.
Sivas’a uçakla yolculuk saatleri ise şehirlerin uzaklığına göre değişiyor. İstanbul’dan Sivas’a uçakla 1 saat 20 dakikada geliniyor. Ankara’dan Sivas’a uçakla 1 saat 10 dakikada geliniyor. İzmir’den Sivas’a uçakla 1 saat 40 dakikada geliniyor.
Demiryolu Ulaşımı
Sivas’a gelmek için demiryolu ulaşımı da kullanılabiliyor. İstanbul’dan Sivas’a YHT ile gelinebiliyor. Bu yolculuk İstanbul’dan başlıyor ve Eskişehir, Ankara, Kırıkkale ve Yozgat’tan sonra Sivas’a ulaşılıyor. Trenle yapılan bu yolculuk ortalama 7 saat sürüyor.
Ankara’dan Sivas’a trenle gitmek 4 saat 7 dakika sürüyor. Kullanılan tren hattı da YHT hattı oluyor. Geriye kalan illerde de şehre göre tren yolculuğunun saati artış ya da azalış gösteriyor.
Karayolu Ulaşımı
Havayolu ve demiryolunun dışında Sivas’a giderken karayolu ulaşımının kullanıldığı görülüyor. Aracı kendileri kullanmayacak kişiler şehirlerarası yolcu taşıyan firmalarla çalışıyor. Bu firmaların hazırladıkları otobüsler Sivas’a ulaştırıyor. Ayrıca İstanbul, İzmir veya Antalya gibi uzak mesafeden yapılan yolculuklarda otobüsler mola vererek insanların yolculukta sıkıntı yaşamasını engelliyor. Sivas için otobüs bileti satın alınırken yapılacak yolculuğun ne kadar süreceği ve mola yerleri hakkında bilgiler veriliyor.
İstanbul’da bulunan kişilerin özel araçlarıyla Sivas’a İzmit, Bolu, Ankara ve Yozgat üzerinden gitmesi gerekiyor. Bu yolculuk 10 saate yakın sürüyor. Adana’da bulunan kişilerin Sivas’a Kayseri üzerinden gitmesi gerekiyor. Bu yolculuk ortalama 6 saat sürüyor.
Sivas’ın Nüfusu Ne Kadar?
Sivas Türkiye’nin illeri nüfus sıralamasında 33. sırada bulunuyor. Bunu da 637007 kişi sayısıyla elde ediyor. Bu haliyle Sivas geçen yıla göre düşüş ivmesi gösteriyor. Şehrin nüfusunun düşüş oranı ise %2.06 oluyor.
Sivas’ın 637007 kişilik nüfusunun %50,13’ü kadın nüfusu %49,87’si erkek nüfusu oluyor. Şehirde yaşam süren erkek sayısı 317652 iken kadın sayısı 319355 oluyor.
Sivas ili yüz ölçümü yönünden ikinci büyük şehir oluyor. Bu ölçüm 28.619 km² olurken şehrin nüfus yoğunluğu 22km² oluyor.
Sivas ilinin nüfusunun %61,65’ini merkez nüfusu oluşturuyor. Bu nüfus ise 392711 kişiden oluşuyor. Bu sayının 199321 kişisini kadınlar 193480 kişisini kadınlar oluşturuyor. Şehrin nüfusunun en düşük oranını ise %0.43 ile Doğanşar ilçesi oluşturuyor. Bu ilçenin nüfus sayısı ise 2733 kişi oluyor. Bu kişilerin 1376’sı kadın ve 1357’si erkek nüfus oluyor.
Sivas’a Ne Zaman Gidilir?
İç Anadolu’da bulunmasına rağmen Sivas’ın kışları oldukça serin ve kar yağışlı geçiyor. Karın yerde kalma süresi 3 ayı aşıyor. Bunun için Sivas’a gelmeden önce hava durumu bilgilerini almak ve geziyi hava durumuna göre düzenlemek gerekiyor.
Sivas’ın yaz mevsimi oldukça kısa sürüyor. Ayrıca yaz sıcaklıkları yüksek olurken insanların gezmesini zorlaştırıyor. Bunun için gezinin ilkbahar aylarında yapılması doğru tercih oluyor. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yağışlar diğer aylara oranla düşük oluyor. Ayrıca sıcaklık yüksek olmadığı için rahat gezme imkanı veriyor. Sivas’a ilkbahar aylarında gelinmesi şehrin uyanan doğasının yakından görülmesine de yardımcı oluyor.